Jumaat, 11 November 2011
Dari Oven Dieyna: Tart Telur
Cuti hujung minggu adalah masa yang sangat- sangat sesuai untuk mencuba resepi kuih- muih.. so, balik kampung minggu lepas yakni bersamaan dengan Hari Raya Aidiladha.. Saya merajinkan diri mencuba resepi .. Resepi lama tetapi pertama kali buat atas permintaan anak buah yang nak makan kuih ni sangat2... Alhamdulillah, menjadi .. hehe
So, ini resepinya... Anda boleh mencubanya di rumah yer
Tart Telur
Bahan Crust
Saya guna bahan yang sama untuk buat Blueberry Cheese Tart, boleh rujuk kat sini yer---->
Bahan filling
1 Cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula halus (sy kurangkan skit, sbb kurang suka manis2 ni)
1 cawan air
1 sudu besar tepung kastard
1/2 sudu teh esen vanilla
Cara membuatnya..
1. Buat bahan crust, kemudian simpan dalam peti sejuk ( rujuk sini jugak yer)
2. Masukkan semua bahan filling dalam bekas.. kacau hingga sebati.
3. Bentukkan doh dalam bekas tart.. bakar dulu lebih kurang 5 minit dengan suhu 180"C.
4. Masukkan filling dan bakar semula lebih kurang 15 hingga 20 minit lagi..
5. Selamat dihidang...
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Catatan Popular
-
Bismillahirrahmanirrahim. Pertengahan tahun dah muncul. Memandangkan murid Tahap 1 tiada peperiksaan pertengahan tahun maka, sistem Pentak...
-
Semalam gigi sakit, apabila tersentuh je gigi atas dengan gigi bawah, mesti rasa ngilu.. Bengkaknya sampai ke gusi.. Dah lama gigi tu berlu...
-
Semalam saya tidur lambat, jadi masa yang terluang itu saya isi dengan membuat roda suku kata. Roda ini saya dapat idea daripada salah seor...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan