Rabu, 20 Julai 2016

Gambar menu berbuka sepanjang bulan Ramadhan

Bismillahirrahmanirrahim

Entri ni entri bergambar je. Semua masakan ni sendiri bikin sepanjang Ramadhan lalu. Kadang- kadang tekak xberapa nak makan nasi sewaktu berbuka jadi mi dan lain-lain menu jadi pilihan.

Chicken Chop

Resepi sos blackpaper saya ambil daripada blog ni, 

Untuk rujukan masa depan, saya copy paste je dlu resepi sos blackpapernya di sini... kalau nak resepi lengkap klik link yang sy bagi tu ye.

Sauce/Kuah Chicken Chop : 
5 ulas bawang putih 
2 labu bawang besar 
1 cawan Demi-Glace Brown Sauce jenama Knorr 
3 cawan air 
5 - 7 biji cendawan butang dalam tin dipotong kecil 
2 sb lada hitam ditumbuk halus 
1 sb mentega untuk menumis
Caranya
 -satukan kedua jenis bawang dan kisar halus. Ketepikan. 
-satukan air dan brown sauce. Kisar menggunakan blender sekejap supaya ianya sebati tidak berketul. -panaskan mentega hingga cair. Tumis bawang hingga sedikit garing dan harum baunya. 
-masukkan campuran brown sauce dan air tadi. Masukkan cendawan butang dan juga serbuk lada hitam. Masak dalam api perlahan dan sentiasa dikacau supaya tidak berketul. Bila kuah mulai pekat dan didih, tutupkan api. 

*tak perlu masukkan garam atau gula kerana brown sauce telah cukup rasanya.

Mi kari
Masakan ni saya guna resepi dari buku Chef Hanieliza- 365 jenis resepi. 
Tapi tak sepenuhnya ikut resepi tu, sebab mmg jenis suka derhaka resepi ni. 
Alhamdulillah sedap di tekak sendiri n keluarga hehe..

Mi bakso ayam
Menu ni paling mudah. Sumber resepi daripada rakan sekerja yang duduk sebelah meja je. Thanks kak Rohana bagi resepi ni. Resepi ni pun main campak-campak je katanya. Yang penting, campak- campak pun sodap... hehe nak kongsi sini resepinya pun tak reti, sebab anggar- anggar je letak bahan tu.. 

Sup tulang

Sizzling mi lidi

MEE SIZZLING
Bahan-bahannya: (Untuk 3 orang)
Sebungkus mi lidi
5 ulas bawang putih - dicincang halus
1/2 inci halia - dicincang halus
Ayam - dipotong kecil
4 biji cili kering - dipotong-potong
4 sudu makan sos tiram
3 sudu makan kicap cair
3 sudu makan kicap pekat
1 sudu makan serbuk lada hitam
2 sudu makan tepung jagung + secawan air
Minyak untuk menumis
4 cawan air

Cara-caranya:
Tumis bawang putih, cili kering dan halia hingga wangi.
Masukkan ayam, goreng sebentar hingga ayam agak masak dan empuk.
Masukkan 4 cawan air. (Kalau nak kuah banyak, boleh tambah air).
Masukkan sos tiram, kicap cair, kicap pekat dan serbuk lada hitam. Biarkan mendidih dan ayam masak.
Masukkan air tepung jagung. Gaul rata dan kuah akan pekat.Tutup api.
Bila dah nak dihidangkan, masukkan 2 senduk kuah ke dalam kuali kecil. Masukkan mi lidi, sayur sawi dan pecahkan sebiji telur. Jika perlu, tambahkan lagi kuah. Biarkan mee lembut dan telur separuh masak. Tutup api dan angkat mee. Ulang langkah 8 untuk hidangan yang lain. Selamat mencuba...


Mi goreng basah

Menu-menu ni sahaja yang sempat shooting, hehe mana yang takde resepi tu maknanya, main campak2 jelah kekdahnya...

Salam lebaran 2016

1 Blogger Bersuara:

Norma NML berkata...

Semuanya nampak sedap :)

Google+ Followers

Siapa saya??

Foto saya

Pengedar bebas SHAKLEE bagi kawasan PAKA, DUNGUN dan KEMAMAN. Penghantaran melalui POS ke SELURUH MALAYSIA
DAYANA BAHAR PENGEDAR BEBAS SHAKLEE BAGI KAWASAN PAKA, DUNGUN & KEMAMAN. PENGHANTARAN KE SELURUH MALAYSIA. HUBUNGI 019-2481068 UNTUK MAKLUMAT LANJUT