Jumaat, 31 Julai 2015

Dari Dapur Dieyna : Roti Buttermilk

Dah lama breadmaker tu tak bekerja.. duk tersadai je atas almari tu. Mulut teringin sangat nak makan BUTTERMILK BOY.. biasanya kat ROTI BOY ada jual.. RM2.50   sebiji tapi nak pergi beli bukannya dekat.

Maka godek2 encik google untuk cari resepi buttermilk .. resepi doh roti mmg dah lama ada dah... bahagian topping atas roti pula ambil resepi topping mexican bun.. pendek kata mmg kombine resepi lah untuk memghasilkan roti ala2 roti Buttermilk boy ni...


Kongsi gambar roti ini di facebook dan we chat moment, ramai pulak yang nak resepinya. Maka, ini lah resepinya ye.. boleh ambil pen dan kertas untuk salin ye hehe

Doh Roti
----------------
120 ml air
11gm yis segera

330 gm tepung roti (Dieyna guna tepung gandum cap bunga Ros)
1/2 sd garam
1 1/2 sd susu tepung
60 gm gula castor
1 sk bread improver
1 sk bread softener

1 bj telur gred A

40 gm mentega

Cara membuatnya
Masukkan bahan semua sekali dalam breadmaker kecuali mentega. Tekan butang doh (breadmaker Cosway no.8) selama 14 minit prosesnya.  Tamat sesi uli kali pertama, barulah Dieyna masukkan mentega n uli lagi 14 minit. Selesai uli kali ke 2, rehatkan doh dalam 5 minit. Kemudian, uli kali ketiga 14 minit.. rehatkan doh dalam 10 hga 15 minit sebelum dibentuk dan dimasukkan inti.

Bahan Inti Buttermilk
----------------------------------
100gm mentega
30 ml susu pekat
70gm gula aising
sedikit garam
2 biji kuning telur
120gm susu tepung

Cara membuatnya
Putar semua bahan sehingga kembang dan sebati.

Doh roti tadi dibahagikan kepada beberapa doh kecil. Dieyna buat 40gm utk satu doh. Kira -kira dapat 15 biji roti. Masukkan bahan inti dan susun atas dulang yang telah digris dengan minyak atau mentega. Tunggu sehingga doh ini mengembang 2 kali ganda daripada saiz asal.

Doh yang telah dimasukkan bahan inti Buttermilk.


Sementara  menunggu doh kembang, bolehlah dibuat topping nya pula. Sebenarnya resepi asal buttermilk bun yg Dieyna jumpa guna topping lain.. Macam taburan tepung mentega yang ditabur atas roti. Macam dalam gambar ni.
google : Buttermilk bun by UmieSOfi

 Tak berkenanlaa.. hehe so Dieyna ubahsuai toppingnya.. guna topping coffee mexican bun. baru lah jadi macam buttermilk boy yang sebenar hehe..


Bahan Topping
------------------------
100gm butter
90gm icing sugar
Telur gred B 2 biji
110 gm tepung gandum
2 sb paste kopi
1/2 st baking powder
coklat cip utk hiasan

Cara membuatnya
Putar butter dan icing sugar sehingga kembang.
masukkan telur dan putar sehingga sebati.
masukkan paste kopi. Kemudian, gandum  yang telah dicampur  dengan baking powder. sebatikan adunan dan masukkan dalam piping bag.

Adunan yang dah kembang, bolehlah diletakkan topping coffee ini. Pipingkan secara spiral atas doh    roti macam dalam gambar kemudian taburkan coklat cip.

Doh  yang sudah siap, bolehlah dibakar  pada suhu 160 - 180 C (bergantung jenis oven) selama 18 hingga 20 minit.

coklat cip dah   abis.. bakar kosong je.. hee

Makan panas2 roti ni sangatlah sedap.. Hannah makan berkali- kali. Siap request lagi, nak makan untuk breakfast sebelum pi sekolah..

Selamat mencuba ye korang.. Kalau takde breadmaker, uli tangan je doh tu kalau larat... Dieyna mmg tak larat nak menguli sendiri, kalau uli sendiri hasilnya tak segebu uli mesin. Maka, pandai-pandailah ye hehe


Dayana Bahar
932071
0192481068
Shaklee Indepedent Distributor




2 Blogger Bersuara:

Rosmiza Ali berkata...

Rajinnya membaking akak nih.. Sy tak pandai sgt bab2 baking membaking ni.. Salah satu faktor sbb x cukup alat.. Hahah! Sedap je nampak tu.. Nyum2!😊

Shiqin Sunshine berkata...

Suka sgt roti ni....wahhh tq resipi!! Hehe

Google+ Followers

Siapa saya??

Foto saya

Pengedar bebas SHAKLEE bagi kawasan PAKA, DUNGUN dan KEMAMAN. Penghantaran melalui POS ke SELURUH MALAYSIA
DAYANA BAHAR PENGEDAR BEBAS SHAKLEE BAGI KAWASAN PAKA, DUNGUN & KEMAMAN. PENGHANTARAN KE SELURUH MALAYSIA. HUBUNGI 019-2481068 UNTUK MAKLUMAT LANJUT