Ahad, 10 Mei 2015

Dari Dapur Dieyna : Resepi Pau Kacang

Dah lama tak bersiaran.. Otak beku nak menulis.. Untuk entri pembukaan blog ini, Dieyna rasa nak berkongsi berkenaan resepi... suka hati jelah kan.. dah namanya blog sendiri, bebas lah nak cerita apa juga topik ..

Semalam Dieyna buat Pau kacang.. resepi di hujung jari, klik-klik google .. taraaa... jumpa resepi ini..
PAU KACANG LEMBUT dari BLOG ini  Terima kasih tuan punya blog sebab berkongsi resepi. Nah Dieyna copy Paste kat sini...

PAU LEMBUT
Resepi:Kak Ton MYR
Sumber:Tun Telani

Bahan-bahan:
250 gm (2 1/2 cawan) tepung pau | diayak (guna tepung gandum pun boleh)
3 gm (3/4 sudu teh) yis kering
2 g (1/2 sudu teh) baking powder
50gm (4 sudu makan) gula kaster (saya kurangkan)
20g (1 sudu makan) lemak sayuran (shortening)
2 g (1 sudu teh) bread softener (saya guna bread improver)
1/2 cawan air suam

Cara:
1.Satukan tepung, yis, baking powder, bread softener di dalam mangkuk adunan.
2.Uli sebati dengan memasukkan air suam sedikit demi sedikit.
3.Masukkan lemak sayuran, uli lagi sehingga doh tidak melekat/licin.
4.***Jika menggunakan bread maker, masukkan mengikut turutan, air suam, yis, tepung pau, baking powder, gula kaster, bread softener dan lemak sayuran, kemudian pilih menu dough dan tekan start.
5.Biarkan doh selama 10 minit pada suhu suam.
6.***Jika menggunakan bread maker, biarkan doh di dalam bread maker selama 10 minit sahaja, tak perlu tunggu sehingga masa tamat (1 1/2 jam).
7.Bahagikan doh kepada 10 bahagian.
8.Masukkan inti dan tutup kemas.
9.Letakkan setiap pau di atas kertas empat segi (2"x2") dan susun di dalam pengukus.
10***Untukinti, bolehlah menggunakan intin apa sahaja, mengikut kesukaan.
11.Rehatkan pau selama 45 minit di dalamkukusan.
12.Untuk mengukus, didihkan air di dalam periuk pengukus.Bila air mendidih, barulah diletakkan kukusan yang berisi pau tadi.Kukus pau selama 10 minit.
13.***Tips:Air mestilah betul2 panas/ mendidih untuk mengukus pau bagi mendapatkan pau yang lembut dan gebu.
14.Selamat mencuba.

Dieyna guna breadmaker jadi follow cara menggunakan breadmaker cuma isipadu air tu kena tambah skit lagi. Kalau guna 1/2 cawan air, adunan agak keras... jadi Dieyna tambah kepada 3/4 cawan air... dan ini lah hasilnya

menjadi pau kacang ku itu.. cukuplah untuk sarapan kami pagi semalam.




1 Blogger Bersuara:

Arina Shamsul berkata...

waaaaa... kak nak seketul..nampak gebu je...huhuhu

Google+ Followers

Siapa saya??

Foto saya

Pengedar bebas SHAKLEE bagi kawasan PAKA, DUNGUN dan KEMAMAN. Penghantaran melalui POS ke SELURUH MALAYSIA
DAYANA BAHAR PENGEDAR BEBAS SHAKLEE BAGI KAWASAN PAKA, DUNGUN & KEMAMAN. PENGHANTARAN KE SELURUH MALAYSIA. HUBUNGI 019-2481068 UNTUK MAKLUMAT LANJUT