Khamis, 13 Disember 2012

Dari Dapur Dieyna: Onion Ring

Homemade Onion Ring.. kononnya dah mcm twister fries McD
tulah... boikot McD jadi buat sendiri hihi

Bawang yang mayang dimasukkan dalam bancuhan tepung majik
Mcm nilah rupanya yer...
Tepung majik yang betul2 majik.. tak perlu tmbh
garam..gula..telur.. hasilnya mabeles...
Tengok gambar dulu ye... pernah makan onion ring... Rasanya macam onion ring a&w punye tu... Onion ring ni Dieyna buat sendiri... kiranya homemade la.. rasanya .. sangat sedap pada lidah Dieyna ni...

Nak tau cara membuatnya? Senang sangat... dengan hanya menggunakan tiga bahan sahaja.. diulangi tiga bahan sahaja.. iaitu tepung majik, bawang holland dan air... mayang bawang holland ( bawang yang kulitnya watna oren kuning tu) tu bulat2... kemudian gaulkan dalam tepung majik yang dah dicampurkan dengan air... jangan cair sangat... pekat2 skit.. asalkan keseluruhan body bawang tersalut bancuhan...

Mesti korang tertanya- tanya, macam mana nak dapatkan tepung majik tu kan?  Beli je kat Dieyna... hehe produk sampingan selain cheese... oh, ya onion ring ni sesuai dicicah bersama sos cheezy...

Untuk pengetahuan korang, tepung majik ni boleh digunakan untuk salut ayam, cendawan, kentang, ikan dan banyak lagi lah... memang sangat sedap...

Harga tepung majik ni murah sahaja...

180gm RM4.00
450gm RM 10.00
Kos postage tambah lagi rm6...

Berminat? Leh direct hubungi Dieyna di talian 019-9602646 atau whatsup je kat nombor 019-2481068...

Published with Blogger-droid v2.0.9

38 Blogger Bersuara:

Chic Na berkata...

macam kat A&W la. huhu.. boleh la try nanti. ;)

Cho Zila berkata...

dulu peghak sesangat masa mula2 makan onion ring.. rupanyer senangjer nak buat sendiri...
ooo dieyana jual yerk...

Cinta Misteri berkata...

Biasanya makan onion ring kt a&w. Wah, skang dh ada serbuk magic

Cinta Misteri berkata...

Skang ni pown nk wat naget sedap, chezy wedges pown dh senang kn. Ha bagus2, tkyh gi mekdi lg.

nur anis berkata...

wahh..senang je ye...dah jadi..:)

Nisah Idham berkata...

nisah nak !!
nak try yang 180g tu dulu.
boleh ??

Deq's Qienz berkata...

mcm best ja kak..

Arina Shamsul berkata...

wah kak..ini resepi semesti nya mau di terai ini kak..hahaha

dya bunga berkata...

mcm nk try juga je..menarik ni

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

nak try nanti..apa2 wani WA kak dieyna k hehe

C'Jai berkata...

Bag7s2, Dieyna... Kita boikot McD..wat sendiri je.. :-)

Mimie berkata...

ala sy tak mkn bwh

Alana Qistina berkata...

Klu gune bwg besar yg wrn merah, blh x? Nk torai gk buat...

Falsya berkata...

nmpk sedap..nak cube laaa..hehe

Cik Nur berkata...

wahh..teringinlah pula..!
agak2..buat dengan tepung gandum ok tak..hihih

aku HaniAsyira berkata...

sy tak pernah makan onion ring ni.. erkkk..

tp, akak buat mcm marvelos je..

izan mama mia berkata...

wah..boleh ler cb

lelamaisara berkata...

wah mcm best je kak ..:)

fatmasha berkata...

nak satu...tolong hantar umah boleh? hehehe...

Yana Libra berkata...

nmpk sedap~~~ :)


Karukord Jagau's berkata...

halamak...! sedap tuu....
sambil tgk tv ...ngap2

adyna berkata...

wah harus dicuba sebab kat umah ada tepung nie.. guna kreativiti sume benda leh jadi kan :)

Mrs Velentine berkata...

mcm mau di try ni tau

Deqla manjew berkata...

wahh..akak ada secret recipi.. mmg tersendiri la kak! :)

Kesuma Angsana berkata...

wah bestnyer

Solehah Shamsuddin berkata...

eh senang je resipinya.nice recipe kak :)

kinara kinatara berkata...

huhu...best to akak..xp kina x suka makan bawang cam ne?

Nora Karim berkata...

wah... macam sedap je tu...

sal berkata...

salam ukhuwah..nice blog..

sal berkata...

salam ukhuwah

etuza berkata...

resipi paling mudah ni...

Deqla manjew berkata...

ehh.. deqla dah komen entri in ke belom eh...hihi..

Deqla manjew berkata...

kak, ada x lagi yg magik?? x yah wat apa2 dah siap trs.. hahaha.

Yana Libra berkata...

nampak sedap..hehe~

Cik Aini berkata...

nti nk try gak lah..tp kena try kat kg kalo segala experiment ni..kang kalo kat kulim sapa nk makan lak nti.hahaha

Si Matatajam berkata...

M x makan bawang camtu..hu hu... Tepung tu wat goreng ayam sedap kot..

Mimie berkata...

ala sy tak mkn bwg

wan nurul hezrina berkata...

wahhh bleh trynie..bleh guna tepung magic nie tok semua ek?nnt kalau nak nurul sms akk kay=)

Google+ Followers

Siapa saya??

Foto saya

Pengedar bebas SHAKLEE bagi kawasan PAKA, DUNGUN dan KEMAMAN. Penghantaran melalui POS ke SELURUH MALAYSIA
DAYANA BAHAR PENGEDAR BEBAS SHAKLEE BAGI KAWASAN PAKA, DUNGUN & KEMAMAN. PENGHANTARAN KE SELURUH MALAYSIA. HUBUNGI 019-2481068 UNTUK MAKLUMAT LANJUT