Tembikai atau kami di Terengganu ni panggil Timun Cina sangat-sangatlah femes pada bulan Ramadhan ni. Pelengkap hidangan semasa berbuka. Ada juga siap buat ulam lagi makan dengan nasi. Betul tak??
Kami takdelah beli sangat tembikai ni sebab anak dara berdua dalam rumah ni kami tak galakkan sangat makan tembikai. Batuk- batuk nanti.. Time teringin sangat baru lah beli. Biasanya main beli je, atas rezeki lah kalau dapat yang manis. Kadang sedap rasanya, kadang pulak tawar heber...
Macam mana ye nak dapatkan buah tembikai yang manis? Biasanya peniaga tembikai akan ketuk-ketuk kat kulit tembikai tu.. Orang ketuk kita pun ketuk jugak, tapi tak tau apa fungsi ketuk kulit tu haha meniru macam Pak Pandir je kan???
Selepas ni tak mau main ketuk-ketuk dah, Dieyna dah jumpa kat google Tips terbaik dalam memilih buah tembikai. Guna kaedah pemerhatian je, yang penting tahu apa yang perlu kita perhatikan... Ambil ni Dieyna share dengan korang pulak...
Credit gambar EN Google |
Point penting, tembikai yang manis tangkainya berlingkar macam gambar no. 2 tu... hehe. Harap berjaya lah mendapatkan tembikai yang manis dan berkualiti dengan menggunakan tips dalam gambar. Makin lama laa proses memilih tembikai berkualiti dalam timbunan tembikai-tembikai yang lain.. Tangkai berlingkar jadi keutamaan ...
Korang- korang penggemar tembikai.. selamat menggunakan tips ini ye..
DAYANA BAHAR
932071
019-2481068
Shaklee Paka-Kemaman
932071
019-2481068
Shaklee Paka-Kemaman
3 ulasan:
Timun cina makan dengan nasik cicoh budu pergh! Dap ngatttt... Wat ulam.. ^_^
RosmizaAli.Com™
nk beli tembikai pon ada tipsnye kan.. thanks sharing kak... :)
Nice sharing...
Catat Ulasan