Selasa, 7 Julai 2015

Tips membeli buah tembikai

Tembikai atau kami di Terengganu ni panggil Timun Cina  sangat-sangatlah femes pada bulan Ramadhan ni. Pelengkap  hidangan semasa berbuka. Ada juga  siap buat ulam lagi makan dengan nasi. Betul tak?? 

Kami takdelah beli sangat tembikai ni sebab anak  dara  berdua  dalam rumah ni kami  tak  galakkan sangat makan tembikai. Batuk- batuk nanti.. Time teringin sangat baru lah beli. Biasanya main beli je, atas rezeki lah kalau dapat yang manis. Kadang sedap rasanya,  kadang pulak tawar heber... 

Macam mana ye nak dapatkan buah tembikai yang manis? Biasanya peniaga tembikai akan ketuk-ketuk kat kulit tembikai tu.. Orang ketuk kita pun ketuk  jugak, tapi tak tau apa fungsi ketuk kulit tu haha meniru macam Pak Pandir je kan???

Selepas ni tak mau main ketuk-ketuk dah, Dieyna  dah jumpa kat google Tips terbaik dalam memilih buah tembikai. Guna kaedah pemerhatian je, yang penting tahu apa yang perlu kita perhatikan... Ambil ni Dieyna share dengan korang pulak...

Credit gambar EN Google
Point penting, tembikai yang manis tangkainya berlingkar macam gambar no. 2 tu... hehe. Harap berjaya lah mendapatkan  tembikai yang manis dan  berkualiti dengan menggunakan tips dalam gambar. Makin lama laa proses memilih tembikai berkualiti dalam timbunan tembikai-tembikai yang lain.. Tangkai berlingkar jadi keutamaan ...

Korang- korang penggemar tembikai.. selamat menggunakan tips ini ye..

DAYANA BAHAR
932071
019-2481068
Shaklee Paka-Kemaman

3 Blogger Bersuara:

Rosmiza Ali berkata...

Timun cina makan dengan nasik cicoh budu pergh! Dap ngatttt... Wat ulam.. ^_^
RosmizaAli.Com™

Deqla Norumara berkata...

nk beli tembikai pon ada tipsnye kan.. thanks sharing kak... :)

Maria Firdz berkata...

Nice sharing...

Google+ Followers

Siapa saya??

Foto saya

Pengedar bebas SHAKLEE bagi kawasan PAKA, DUNGUN dan KEMAMAN. Penghantaran melalui POS ke SELURUH MALAYSIA
DAYANA BAHAR PENGEDAR BEBAS SHAKLEE BAGI KAWASAN PAKA, DUNGUN & KEMAMAN. PENGHANTARAN KE SELURUH MALAYSIA. HUBUNGI 019-2481068 UNTUK MAKLUMAT LANJUT