Jumaat, 12 Julai 2013

Tips Puasa Ibu Mengandung

Alhamdulillah.. dah berjaya mengharungi dua hari Ramadhan yang indah dengan perut yang membuncit.. Sepanjang dua hari ni,  Dieyna kurang rasa letih dan lapar. Biasanya kalau dah berbadan dua ni memang perut cepat lapar tapi kali ni rasa biasa je.. Perut menyanyi minta diisi.. Semoga Dieyna berjaya mengharungi Ramadhan ini sepenuhnya tanpa MC... Aamin...

Ini antara tips yang Dieyna amalkan sepanjang dua hari berpuasa , diambil daripada laman web BABY CENTER

Apakah saya perlu makan sahur jika saya berpuasa semasa hamil?

Bersahur sangat penting jika anda berpuasa. Ia akan mengekalkan tahap tenaga anda pada waktu siang. Jangan tinggalkan sahur kerana ia dapat membekalkan anda dengan nutrien-nutrien penting dan tenaga yang anda perlukan untuk kekal cergas pada waktu siang. Ia juga akan mengurangkan simptom-simptom kelaparan seperti sakit kepala dan mengantuk. 

Hidangan sahur yang sihat mungkin mengandungi:

  • nasi beras perang dan roti bijian penuh dengan kari atau korma cair; bijirin berserat tinggi atau bran dengan susu skim rendah lemak; dan,
  •  buah-buahan termasuk buah kurma dan pisang.
  • Elakkan meminum teh semasa sahur kerana ia boleh membuat anda ternyahhidrat
Dieyna ada terbaca berkenaan dengan makanan yang perlu kita ambil semasa bersahur.. KURANGKAN KARBOHIDRAT tetapi LEBIHKAN PROTEIN. Kenapa? Sebab proses penghadaman PROTEIN lebih makan masa berbanding KARBOHIDRAT.. Lambat proses lambatlah rasa lapar,, betul tak?

Untuk dua kali bersahur ni, Dieyna tetap ambil nasi atau roti namun kuantitinya lebih sedikit.. Nasi sesenduk atau roti bijian penuh dua keping sahaja. Selebihnya, Dieyna makan banyak sayur-sayuran berwarna (sayuran berwarna banyak khasiatnya tau), ikan, ayam atau telur. Minuman wajib pula  ialah dua sudu ESP + Kurma + Fresh MIlk + 1 -3 sudu oat... (semua bahan ni diblend hancur). Sepupu Dieyna pula, langsung tak ambil nasi waktu bersahur walaupun sebenarnya dia ada gastrik. Dia cuma minum ESP + Cinch + Fresh Milk + Kurma + oat juga diblender halus... Hasilnya memang kami tak lapar. Suami Dieyna pun turut merasakan badannya masih bertenaga walaupun bekerja menggunakan tenaga.
inilah minuman kami setiap kali bersahur..
ESP blend bersama OAT + KURMA + fresh MILk

ESP kan sumber protein.. Protein lambat hadam.. LOW GLISEMIC lagi... Banyak lah fungsinya yang lain. Pada yang dah cuba memang akan rasa perbezaannya... Kepada pembaca yang gemar bersahur dengan susu, baik cuba ESP ni sekali.. sedap.. rasa soya  gitu.. Dang lagi iklan hehe jangan marah yer..

Apakah yang perlu saya masukkan dan elakkan dalam diet saya semasa Ramadan?

Untuk mengekalkan kesihatan semasa berpuasa, amalkanlah tip-tip di atas semasa makan, dan selepas berbuka, 

  • Brehat seketika, kemudian bangun dan berjalan-jalan. 
  • Lakukanlah aktiviti-aktiviti ringan. 
  • Elakkan makan pada lewat malam sebelum tidur, tetapi pastikan anda bangun dan makan sahur.
  • Minum banyak air selepas berbuka dan sebelum bersahur untuk mengelakkan nyahhidrat.


Tips n boleh dicuba oleh sesiapa sahaja.. dan kalau ada yang berminat dengan ESP ni.. boleh hubungi Dieyna ye



entri berkaitan

KEKAL CERGAS SEMASA BERPUASA
DAYANA BAHAR
SHAKLEE ID 932071
0192481068

16 Blogger Bersuara:

lelamaisara berkata...

wah bagus nye tips ni kak..;)

Deqla Manjew berkata...

alhamdulillah.. chaiyok la kak..deqla boleh minum ke? hihi

Cik Aini berkata...

shaklee product byk kebaikan nya..

selamat berpuasa akak :)
akak sihat?

Rosmiza Ali berkata...

Nak order ESP jugak pasni.. =)

Chic Na berkata...

kekal bertenaga walaupun berpuasa.. ye kak.. ;)

9n0L4 berkata...

perghhhhhh. gile lame tak jenguk sini. maaf ye kak. slmt pose kak. :)

kinara kinatara berkata...

wah tahniah kak..lama tak follow up blog baru tahu akak pregy..

Mrs Velentine berkata...

dah makin ramai yang guna shaklee MV pun nak guna untuk pantang nnt

Deq's Qienz berkata...

insha allah nt dq amek juga..dekat2 nk salin nt..nt dq cntct akk..hihii

pstttt akk jmput join cntest di blog sy ya...

Masha Meisters berkata...

demam shaklee nampaknyer ni....hehehe...baguih3

Solehah Shamsuddin berkata...

Bagus diminum oleh wanita yg mengandung.Nice :)

LYAfrina berkata...

ibu2 mgandung leh cuba tips ni

Cinta Misteri berkata...

Askum Dayana...rindu ♥

Selamat mengharungi dugaan berpuasa yea.

Cinta Misteri berkata...

Askum Dayana...rindu ♥

Selamat mengharungi dugaan berpuasa yea.

Cik Nur™ berkata...

akak dah bape bulan yea?
sentiasa sihat hendaknya...

Nur selalu risau org yg mengandung puasa..hehhe

Si Matatajam berkata...

Bagusnya resepi bersahur akak..berkhasiat!

Google+ Followers

Siapa saya??

Foto saya

Pengedar bebas SHAKLEE bagi kawasan PAKA, DUNGUN dan KEMAMAN. Penghantaran melalui POS ke SELURUH MALAYSIA
DAYANA BAHAR PENGEDAR BEBAS SHAKLEE BAGI KAWASAN PAKA, DUNGUN & KEMAMAN. PENGHANTARAN KE SELURUH MALAYSIA. HUBUNGI 019-2481068 UNTUK MAKLUMAT LANJUT