Ahad, 29 Julai 2012

Tutorial Letak Feed URL

 

Salam semua.. rasanya dah lama Dieyna tak keluarkan entri tutorial mudah kan?? Hehe Kali ni Dieyna tulis tutorial ni bagi menjawab soalan Cikgu Etuza kita yang berbunyi begini…etuza

Kena minta pengeras dulu ni baru boleh jawap soalan cikgu ni nampaknya.. Hehehe gurau je cikgu… Jangan marah yer…

Nak buat feed url macam yang ada di atas tu, senang sahaja… Dieyna tak pasti Cikgu guna “interface” baru atau lama… Insya Allah Dieyna akan cuba sampaikan ilmu ni sehingga cikgu faham k.. Hehe

1. Mula-mula, kita kena masuk DASHBOARD dahulu…Paling mudah kalau kita masih pakai DASHBOARD lama…Yang macam ni

dashboard

Jangan tenung lama- lama awek atas basikal tu ye.. Hehe pesanan daripada penaja rancangan,,, Iklan kejap…

2. Nampak tak perkataan DESIGN tu… Kalau nampak .. klik pada butang Design tu… Sampailah keluar paparan macam ni

design

Paparan ni akan ikut layout template korang.. Takkan sama laa ye..Yang penting kat mana- mana layout pun pasti akan ada perkataan ini ADD A GADGET…. Jangan pandai- pandai kata takde ye.. Pasti ada… Dah jumpa tu, sila klik pada perkataan tu sehinggalah keluar inigadget

Scroll ke bawah sehinggalah jumpa perkataan FEED… mcm ni

feed

3. Dah jumpa FEED kan.. oke, klik butang FEED tu… Pasti akan keluar macam ni

feed1

4. Siap isi url kemudian boleh klik “continue”… maka keluarlah kotak ini

feed 2

5. Tekan “save”..Dah save tu boleh laa nak letak kat mana2, kat sidebar ke, kat atas body post ke. kat bawah ke…

Sekian, terima kasih….

14 Blogger Bersuara:

etuza berkata...

Subahanllah, syukran kepadaMu ya Allah kerana dieyna dah kongsikan ilmu ni. Rupanya kat feed. Etuza memang tak pernah klik2 benda2 ni. Nah tu kan jika kita malu bertanya takkan tahu, sampai bilapun takkan tahu. " Semoga berkat dan bertambah rahmat amalan2 dan amalan puasa untuk sahabat blog dieyna dan sekeluarga" amin.

etuza berkata...

kepada yg belum tahu macam etuza , ambilah manfaat tuturial ni ya..

Arina Shamsul berkata...

ok kak..faham2..hihihi.apa kata lepas ni kita buat aktiviti gsf feed pulak..ahaks..

Chic Na berkata...

jauh tu kak cikgu etuza nak hantar pengeras. hehehe.. ooo.. tau dah. nanti boleh buat. kalau nak buat utk blog sendiri pun boleh ye kak?

Deqla manjew berkata...

wahh... bgs jugak idea mama ni kan... setuju!!!

Deqla manjew berkata...

deqla mula2 pun xtau... kalo x slp akk la yg ajarkan kan.. :)

Si Matatajam berkata...

M pun dah wat.. Tq Dieyna....

~Sweet Honesty~ berkata...

dah tau dah ne..sweety godek2 sendiri..tpi mls nk letak pula..

Cendol berkata...

wahh baru tau ni.tq share kak dieyna :)

dyabunga berkata...

dya baru nak buat..sebelum ni xtau

lelamaisara berkata...

oh..tak tau pon kak..boleh buat juga ni..tq kak..

muhammad asyraf berkata...

Thanks for the tutorial :)


Jemput join ni ye :) dah tag blog ini :)

http://www.kisahsigemok.com/2012/07/segmen-tambah-follower-blog-sampai-1000.html

9n0L4 berkata...

saya punye feed tu khas utk arina ajeee stkt ni. hehe.

9n0L4 berkata...

nnt nak mintak tuto jugak lah. kak, kite punye banner tak tukar² lagi kan. huhu. brape hari dah ehhh? :p

Google+ Followers

Siapa saya??

Foto saya

Pengedar bebas SHAKLEE bagi kawasan PAKA, DUNGUN dan KEMAMAN. Penghantaran melalui POS ke SELURUH MALAYSIA
DAYANA BAHAR PENGEDAR BEBAS SHAKLEE BAGI KAWASAN PAKA, DUNGUN & KEMAMAN. PENGHANTARAN KE SELURUH MALAYSIA. HUBUNGI 019-2481068 UNTUK MAKLUMAT LANJUT