Jumaat, 13 Julai 2012

Puding Karamel

 

Pernah dengan puding karamel?? Mesti pernah dengar punya. Puding ni perlu dikukus atau dibakar terlebih dahulu sebelum disejukkan dan dingap hehe dimakan….

Ini resepi asalnya yang Dieyna ambil dari blog SweetHoney

Puding Karamel

Sumber : @Sue-Hasue

Resepi asal : emee @ myR

Bahan-bahan

3 sudu besar gula pasir

1 tin susu pekat manis (saiz kecil) atau 3/4 tin saiz sederhana

7 biji telur ayam

1 cawan air

1 sk esen vanilla

1 sk tepung kastard

Cara-caranya

1. Mula2 cairkan gula dalam loyang atas api sederhana kecil. Masak sampai gula tu kekuningan. Pastu bila dah cair... lenggang2 loyang tu biar gula tu rata. Bila gula dah hangus(keperangan) keseluruhannya, tambahkan 2 sudu besar air. Ketepikan..nanti ia akan cair sepenuhnya..

2. Telur dipukul sedikit sahaja,cukup kuning dan putih telur sebati..pastu masukkan esen vanilla dan susu pekat tadi. Kacau rata guna senduk,baru masukkan air..kacau sampai sebati.

3. Last sekali tuang atas gula yang dah beku tadi....adalah disyorkan puding tadi ditapis semasa menuang ke dalam loyang/bekas yang sudah berisi karamel tadi

4. Bakar menggunakan kaedah bain marie pada suhu 170c selama 45-5o min bergantung oven masing2 dan saiz bekas..

Puding sudah masak apabila permukaannya tidak bergoyang lagi..sejukkan dan telangkupkan di atas pinggan sesuai dan lebih enak dihidangkan sejuk2..

Nak tengok puding karamel Dieyna yang menggunakan resepi lebih mudah dan lebih pantas, yang penting setanding dengan resepi di atas….

DSCN3805

Resepi Dieyna mudah sahaja, tak perlu bakar, tak perlu kukus, tak perlu telur, tak perlu esen vanilla dan tak perlu tepung kastard… Hehehe abiss tu dah semua tak perlu, apa yang perlunya??? Konfius konfius…

Resepi Dieyna korang hanya perlukan gula dan susu.. Haha tak percaya ke??? Percayalah…. cuma dalam resepi Dieyna ada satu bahan rahsia… iaitu jeng jeng jeng

Ini laa dia.. korang baca sendiri kat cara- cara tu … Budak darjah 6 pun boleh buat puding ni hehe.. Sediakan gula hangus dalam loyang, didihkan susu cair atau fresh milk dalam periuk berasingan… Apabila susu dah mendidih, masukkan serbuk di atas , kacau perlahan. Padamkan api. Tuang dalam loyang. Masukkan dalam peti selama 2 jam… Terbalik untuk dihidangkan… Senang kan..????

DSCN3811

Sangat enak apabila dimakan sejuk- sejuk…

DSCN3806

Nah sepotong untuk hidangan mata korang… tapi ianya menjadi hidangan perut Dieyna.. haha sila jeles…

Cuba tanya diri korang…rasa-rasanya berminat tak nak cuba resepi puding Karamel Dieyna ni… Kalau berminat, boleh sms Dieyna untuk tahu harga serbuk easy caramel tu di talian 019-2481068.. ataupun bolehlah korang membuat pertanyaan di D Hannah Shoppe fanpage/ Best Tupperware

Ps : Ada lagi produk baru akan menyusul selepas ni…. tunggguuuuuu

24 Blogger Bersuara:

Solehah Shamsuddin berkata...

wah sedapnya.aduii lapar ni.

~Sweet Honesty~ berkata...

berapa hganya kak serbuk puding karamel tu?? adehh..akak nee ade je tau produknye...

Yumida berkata...

wah..resepi baru! pandai sis modified..sy pnh buat..tgk dlm youtube...chef tu buat mcm sedap je..then bila sy buat n mkn...x sedap! telur tu bau sgt..even dh letak vanilla...pastu xmo dh buat lg..tp resepi sis ni terbaik la...nk try nnti

Si Matatajam berkata...

Sedapnya M tgk....nak gak...mudah cepat dan sedap...

lynn kamarul berkata...

nk try buat lah...sedap

KY berkata...

dah lama KY tak buat ni, dulu selalu juga buat, sekarang dah tak berapa makan makanan manis ni..

Mrs Velentine berkata...

sedapnye..tp saya kalo yg manis2 kurang skit

Deqla manjew berkata...

sedapnye kak,... deqla mmg suka sangat....

Chic Na berkata...

wahh kacangnya nak buat. hehe..
tp sayang cik na xleh makan telur, alegik sbb resdung. :)

Nyue berkata...

aduhhh...sedappnya puding tuuu..perut nyue siap bunyi2 da nie...

ieedaz @ mama_isha berkata...

nmpk menarik tu..tp sayang mama tak berapa minat sgt puding caramel..;)

Wanieys berkata...

wah sedapnyer tgk puding karamel tu...tergoda tau hihi

lelamaisara berkata...

tepung kastad nye nak masuk kan bile kak

Masz Sidek berkata...

last buat puding caremal ni tahun lepas bulan puasa... hehehehe dah nak setahun... ;p

Misya Mialen berkata...

Dieyna nmpk sedap je karamel tu.huhu.sy dah pernah cuba tp x jadi.keras la pula.hahahaover tepung kastard kot.hahaha.sy pn pki serbuk jg.;)

Cik Nur berkata...

sedapnyaa nampak..!
senang dan mudah yerr..

ni yg teringin ni...

are_lin@yu berkata...

sedap ayu paling suka!!mnis2 mmg suka..hehe

wan nurul hezrina berkata...

kakkkkk naklah sikit..sedapnya tgk kuah diatuh meleleh ayaq liuq

Aine Ainun berkata...

Salam petang...=)

Okis, pasni kena panggil Kak Dieyna, =))

Alahai, sedapnya...kalo masuk dalam peti lagis edapkan??
alahai tak rajinnya nak buat=))

Kak dieyna, t free AA call..
serbuk cheese tak oder lagi..

fatmasha berkata...

mmg marbles..senang dan tak cerewet pun..buat sekali rasa berkali2..

Sky Before Pinky berkata...

amboi..kak ..karamel plak.. terbaikklah...

Masha Meisters berkata...

wow!!!! hebat....terbaik!!! cheese akk dah selamat sampai dengan jayanye...hehehe

Yana Libra berkata...

wah...senangnya nak buat kak..org yg xde oven pun leh buatlah camtu~

9n0L4 berkata...

amboihhhhh. makin menjadi jadi nmpk nye bisnes akak. ;)

Google+ Followers

Siapa saya??

Foto saya

Pengedar bebas SHAKLEE bagi kawasan PAKA, DUNGUN dan KEMAMAN. Penghantaran melalui POS ke SELURUH MALAYSIA
DAYANA BAHAR PENGEDAR BEBAS SHAKLEE BAGI KAWASAN PAKA, DUNGUN & KEMAMAN. PENGHANTARAN KE SELURUH MALAYSIA. HUBUNGI 019-2481068 UNTUK MAKLUMAT LANJUT