Isnin, 25 Jun 2012

Sangat perlu berubah

 

Kadang- kadang kita perlu berubah.. berubah ke arah yang lebih baik.. bukan berubah kepada keadaan yang lebih buruk.. Hehe Tak gitu?? Entri ni nak mengimbau kenangan dulu.- dulu….

Sebelum pulang ke negeri tanah tumpah darah tercinta.. Terengganu.. Dieyna bertugas di Kuala Lumpur selama hampir 10 tahun.. Cuba kira sendiri… 18 Jun 2001 hinggalah 1 Jun 2010….. Lama kan…

Bertugas di KL… penuh cabaran.. banyak kerja.. sepanjang masa fikir kerja kerja kerja… kerja pengkeranian yang menjadi keutamaan.. Boleh dok kata gitu.. Kena buat fail itu, kena buat fail ini, kena buat itu, kena buat ini.. maklumlah pegang status bujang n available.. takde komitmen orang kata… so, SILA BAGI SEMUA KERJA… Hahaha… tak campur kena bawa budak- budak main hoki, main bola jaring, main bola baling, main bola sepak (hehe terlibat jugak tau walaupun perempuan, kesnya tukang anto ambil je bebudak tu) Tapi masa tu tak kisah pun, kawan- kawan punya pasal.. semua redah… Pendek kata, tak yah berkira kerja…

Memandangkan terlalu sibuk menguruskan urusan kerja, maka Dieyna dikategorikan sebagai perempuan yang sangat RRRRAAAJIIINNN masak.. Haha boleh rebus maggi n kadang- kadang je masak.. Bayangkanlah tong gas boleh pakai setahun… haha maknanya apa tu?? haha Rajin kan…Macam nilaa rupa kalau kena masuk dapur.. haha stress… 

Rutin harian… bangun pagi, terus lunch.. haha no sarapan- sarapan… Kerja petang, malam tidur lambat, kul 10 atau 11 pagi dah terpacak dalam pagar sekolah.. sarapan pagi dan makan tengah hari gabung sekali di kantin sekolah or di mana- mana kedai berhampiran… haha RAJIN KAN??? Malam pulak.. tak susah bawah rumah (rumah pangsa) ada deretan kedai makan.. pilih je mana- mana kedai yang berkenan di hati.. Jangan lupa ambil nombor telefon tuan kedai, senang nak kol.. order makanan haha bijak- bijak…. Siapa-siapa boleh tiru idea ini ok…Mulut kena ramah sikit… baru senang bawa diri…

Sekarang ni, rutin dah berubah.. masa di rumah lebih banyak.. dah bergelar isteri dan juga ibu kan.. ada mulut lain yang perlu dijaga makan minum nya.. dulu lain, kalau lapar sekalipun tapi sebab MALAS.. Maka rela tidur untuk tahan lapar…Memang patut berubah kan, no excuse.. no reason.. sekarang tanggungjawab lagi besar… Allah dah mengaturkannya dengan begitu baik sekali… Daripada seorang yang tak berapa rajin masak menjadi manusia yang terlebih suka mencuba resepi dan masak.. Sudahnya… berat bertambah haha… dan yang paling mengejutkan, boleh ambil tempahan buat kuih dan kek.. Sehingga hari ni rasa macam tak percaya.. hahaha ADAKAH DIEYNA BERMIMPI???? Please sapa2 tolong kejutkan… haha

KITA PERLU BERUBAH… SELAGI KITA INGINKAN PERUBAHAN ITU… SELAMAT BERUBAH…..

p/s : Jangan lupa berkunjung ke D Hannah Shoppe ye.. Di situlah bukti perubahan DIEYNA hehe

48 Blogger Bersuara:

Wanieys berkata...

setuju tu mmg kita perlu berubah ke arah kebaikan.....untuk diri dan keluarga kita juga :))

amirah berkata...

betul betul...kalau tak berubah macam tak best je..

kinara kinatara berkata...

wah..hehe..bagusnye akak rajin...hehe..xp mak kina un pernah cakap,waktu bujang nyh kina macam xdek tanggungjawab lagi jadi kita x rasa..xp bila dah berkhawin n ade anak..automatik rase tanggungjawab 2 wujud betul x kak?

are_lin@yu berkata...

kalau lah ayu pn dpt blk ke ngeri sendiri kn best..huhu

Kesuma Angsana berkata...

all the best to u yek!

Kazman / Sue berkata...

haaaa3x... tong gas dekat setahun tu yang tak tahan baca tu... sama laa...

Si Matatajam berkata...

Jom kita sama2 Berubah jadi yg lebih baik untuk kebahagiaan dunia Dan akhirat

Deqla manjew berkata...

kak dieyna penah jadi cikgu kat sekolah tu ehh? hihi.. tu sekolah kakak deqla dulu sbb dulu deqla dok kat sentul..tp deqla sekolah kat sek men convent sentul..hihi...

lelamaisara berkata...

hehehe...tapi masa zaman anak dara pon saya malas masak kak...makan tido makan tido je...hahahaha..pemalas kan....

fatmasha berkata...

ya..kita perlu berubah minda n fizikal sekali(opppp) tesasul....

Si Matatajam berkata...

Kita Xchange banner ye kak. m amik banner akak dah... Kalau tak setuju gitau yek

dyabunga berkata...

meh sini dya tolong kejutkan..hihihi...tampar2 manja..haha

Chic Na berkata...

betul tu kak. masa tinggal bujang kat kl sebelum ni cik na pun camtu. masak mmg tak pernah la. enjoy aje kerjanya. hehehe.. ok, sekarang dah berubah sket sejak tinggal ngn family. dan masih lg dlm proses berubah. huhu.. :)

Masha Meisters berkata...

hihi...masa anak dara ni balik kerja terus bukak perik mak...hehe...bangun pagi pun mandi,sarap terus g keje...hehe...dah kahwin ada ank2 memg kena berubah...hhuhu

~Sweet Honesty~ berkata...

wahhh...perubahan yg ketara la kakk.. bagus akak ne.. hehe..

aReLaN berkata...

hidup kena sentiasa berubah ke arah kebaikan.saya pasni pon kena ubah gak.al maklum la bakal jadi suami orang.hehehe

N.Aima K berkata...

dah like page tu ;) saya pn banyak jg berubah sejak dah berumah tangga kekekeke

Fariz Reza [FR] berkata...

rasa link within kot akak ..yang link to this post ni

LYAfrina berkata...

lama gak duk kat kl .. 10 tahun tu...

betul la..selagi kt hidup .. selagi tu kt msti ambil pluang utk merubah k arah y lbh baik..

Dieyna berkata...

yup.... hehe

Dieyna berkata...

memang tak best.. takde kemajuan katanya haha

Dieyna berkata...

usaha tangga kejayaan, cuba lagi eik

Dieyna berkata...

thanks

Dieyna berkata...

kisah benar tau hehe.. erm. nape blog kena remove.. cepat usahakan sesuatu...

Dieyna berkata...

jom2...

Dieyna berkata...

nama kakak deqla.. mana tau kot pernah mengajar dia.. hehe

Dieyna berkata...

yer.. totally different

Dieyna berkata...

demi kbaikasn nusa dan bgsa hehe

Dieyna berkata...

tahniah.. dh terbau2 nasi minyk tau...

Dieyna berkata...

thanks....

izan mama mia berkata...

baguslah berubah untuk lg baik...boring jer kalau masih terbelenggu di situ sahaja..

Yumida berkata...

aah sis...mengadaptasi keadaaan sekeliling...di samping mempertingkatn kehidupan kita ke arah lbh baik..mmg sgt2 perlu berubah

Deqla manjew berkata...

aikk xkan la akak smpt ajar dye pulak..sbb umor dye pun hmpr2 sebaya akak..hihi..umur dye 31 tahun...

Arina Shamsul berkata...

itu dulu....sekarang dah lain kan kak kan?hehehe

tahniah kak :)

Mrs Velentine berkata...

alamak..maaf lah yea Mrs Velentine kalo melibatkan warna ni susah nak baca tulisan...huhu....

Masz Sidek berkata...

lama tu 10 thn....

sampai kan tong gas setahun satu... sekarang memang perlu perubahan... berubah kearah yg lebih baik....

Dieyna berkata...

thanks.. akak dah buat mcm yang reza kata.. berhasil

Nyue berkata...

perlu berubah..itu sgt penting :)

Dieyna berkata...

ye.. agak lama....

Dieyna berkata...

hehe betul doh.. nampak skit anjakan paradigma...

Dieyna berkata...

hehe

Dieyna berkata...

terima kasih... betul tu..

Dieyna berkata...

wrna apa eik.. rasanya background entri ni dah warna putih dah huhu

Dieyna berkata...

haha...

Dieyna berkata...

ye nyue...

9n0L4 berkata...

suke jugak masak² sbnrnye tapi bab nak sedia bahan tu la yg malas sikit. klu ade geng mesti jadi semangat. ;)

wan nurul hezrina berkata...

kadang2 memang aliran hidup mcm2 agaknya...bila ada org lain perlu difikirkan,memanglah sangup semua.nak2 bila tgk anak2 suka lagilah rajin..sampai waktunya kasih sayang membatasi..

Miss BaNu berkata...

wah perubahan yg sgt baik ^_^

Google+ Followers

Siapa saya??

Foto saya

Pengedar bebas SHAKLEE bagi kawasan PAKA, DUNGUN dan KEMAMAN. Penghantaran melalui POS ke SELURUH MALAYSIA
DAYANA BAHAR PENGEDAR BEBAS SHAKLEE BAGI KAWASAN PAKA, DUNGUN & KEMAMAN. PENGHANTARAN KE SELURUH MALAYSIA. HUBUNGI 019-2481068 UNTUK MAKLUMAT LANJUT