Selasa, 29 Mei 2012

Tutorial Mudah Untuk Letakkan Widget Top Commentator


Dedikasi untuk Deqla Norumara.. Ini jawapannya dik.... Senyum skit yer..

Sudah banyak kali, Deqla Norumara tanya tentang widget Pengomen Sejati yang Dieyna pasang kat bawah sekali tu... Ini dia
Hari ni ada kelapangan jadilah bolehlah menulis tutorial begini... Widget ni Dieyna dapat daripada sebuah laman web. Dieyna try dan terus meletakkan di blog ini dengan tujuan menghargai insan yang selalu berkunjung di blog ini.

Rupa bentuk asas sebelum siapnya widget Pengomen Sejati di atas adalah begini

Apa yang korang perlu buat ialah masukkan semua maklumat yang diperlukan

Widget Title : korang boleh letak apa sahaja tajuk yang korang nak

Blog URL : letaklah blog url korang, kena letak dalam bentuk macam ni ye, wardahilmu.blogspot.com

Period of time : Pilih je korang nak kira ikut bulan atau minggu atau tahunan

Maximun number : letakklah 5 atau 10 atau berapa sahaja bilangan pengomen yang korang nak tengok

Exclude Commenters : Korang tekan button Add Commenter Name, kemudian letaklah nama korang sendiri, sebab takkan nak kira bilangan komen sendiri kan..

Dah selesai semua, klik button ADD THIS WIDGET TO YOUR BLOG .. widget ni akan terus masuk ke layout blog korang, cuma korang kena pilih sendiri lokasi mana nak letak

Dah siap tutorial ni, sekarang korang pergi buat sendiri widget ni


P/S : SEBESAR- BESAR ALAM DIEYNA LETAK TULISAN LINK TU KAN, TAKUT KORANGG TAK NAMPAK HAHA . JANGAN LUPA BACA ENTRI REVIEW BLOG APRIL YE

s

35 Blogger Bersuara:

~Sweet Honesty~ berkata...

yeahhh..dah buat.. terima kasih cikguuuuuu(^_^)

Yatie Awang berkata...

boleh cuba ni...

maaf lama tak menyinggah..harap dieyna sihat2 aja

Yana Libra berkata...

tp kalau nak nama kita ada dalam tu kena sign in..huhu..kalau dtg banyak kali tp x sign in pun xkuar nama~~

SumeSakan berkata...

wahh macam tau je sumesakan tengah usyar2 widget nih...thanks dear perkongsian nih...hehehehe...dah add dah..thanks sekali ag...ekekeke

Yana Libra berkata...

oooo..camtu ye kak..hehe..silap fahamlah camtu..huhu~ :p

@ deqla manjew berkata...

yeayyy... alhamdulillah akhirnya dah tau jugak...terima ksh kak...hihi..ada masa nnti deqla letak k..psssttt...akak 32 thn eh? tua setahun je dari akak deqla...tp dye lom kawen..deqla lgkh bendul sbb da gatal sgt nk kawen..haha :p.. deqla 29 tahun..ecehh.. x tanya pun kan...hihihi...untung akak da ada anak..deqla lom ada lg...hukhuk..xde rezeki lg..

@ deqla manjew berkata...

kak, nk tanya lagi xphm ni...x tnya kang sesat jln..hihi..yg dlm kotak tanda right tu nk kena tick atau x eh?? deqla kan x reti ckp omputeh.. haha :p

@ deqla manjew berkata...

ok kak..da buat...simple sgt kan...hihi...terima ksh kak...

Dieyna berkata...

sharing is caring/... hehe

Dieyna berkata...

takpe kak.. akak buzy yer..

Dieyna berkata...

yang widget lain.. yang ini widget lain.. hehe

YaYaNsMuM a.k.a YM berkata...

Rajin Dieyna buat Tutorial...:)

Misya Mialen berkata...

tq for sharing mcmna nak bt widget tu dear;)

Kunang-Kunang berkata...

Dieyna,

Terima kasih.

Dieyna berkata...

hehe guna jgn tak guna.. best guna widget....

Dieyna berkata...

hehe try dulu.. huhu

Yumida berkata...

dulu ade letak..
tutorial yg jelas lg mudah.....pandai akak explain

wan nurul hezrina berkata...

paham betul...dah letakpun.tq kak.mmg berguna yang amat=)

Karukord Jagau's berkata...

nk letak jugak lah....hehehhee

Chic Na berkata...

tak pernah nampak pun mana akak letak benda alah ni. skrg br perasan. hehe.. :)

Si Matatajam berkata...

Tq for sharing Dieyna. M tag dieyna dlm GA ni.
http://mymatatajam.blogspot.com/2012/05/tudung-murah-collections-giveaway.html

Si Matatajam berkata...

TQ, M dah wat dah...

Arina Shamsul berkata...

:) dah namanya cikgu senang la nak faham apa yg dia xplain..kalau saya yg xplain kak,pening2 lalat orang..silap2 muntah pink..hahaha.

tu yg tak buat tutor tu..hihihi

dyabunga berkata...

dya nk cuba lah..hihi..:D

etuza berkata...

tahniah ..share kemahiran, banyak pahala, sebarkan ilmu tu sangat dihargai..

Karukord Jagau's berkata...

Saya dh try letak....
X mau jadi la......huhuhuu

wan nurul hezrina berkata...

dah buat jugak tq bangattt..ok gak taruk widgetnie sbb bleh tgk siapa yang rajin komen=)

selamat pg...sihatker arinie?

Miss BaNu berkata...

mekasih sbb share yea...

9n0L4 berkata...

zasssssssssss. nak pergi buat. hehe. mekasihhhh. ;)

Hafiz Abdul Tahir berkata...

ramai request benda ni...hehe

fatmasha berkata...

br nok godek2 ni jd belum tahu lg..

Masha Meisters berkata...

pandainye kak Dieyna...
Masha nak try jugakla nt eh..hihi
tengkiu...

LYAfrina berkata...

nak letakjgk la nnti..tp kna ada masa btl2 free nk godek2 ni..

Aine Ainun berkata...

berbeza dgan saya punya....
nanti nak cuba yg ni plak...=))

Siti Asiah berkata...

thanks sudi kongsi ilmu ngan kite kat sini...(",)

Google+ Followers

Siapa saya??

Foto saya

Pengedar bebas SHAKLEE bagi kawasan PAKA, DUNGUN dan KEMAMAN. Penghantaran melalui POS ke SELURUH MALAYSIA
DAYANA BAHAR PENGEDAR BEBAS SHAKLEE BAGI KAWASAN PAKA, DUNGUN & KEMAMAN. PENGHANTARAN KE SELURUH MALAYSIA. HUBUNGI 019-2481068 UNTUK MAKLUMAT LANJUT