Selasa, 3 April 2012

Akibat Terpengaruh..

Suka tengok cerita kartun tak?? Dieyna memang penggemar cerita kartun, tapi bukan semua jenis kartun Dieyna tengok.. Tom & Jerry, Tweety, Popeye... Wonder Pet.. dan banyak jugak laa... Tu semua cerita kartun feveret ar tu.. Sanggup langgan channel Fun n Learning, ASTRO hanya kerana nak layan cerita kartun.

Bagi Dieyna, tengok cerita kartun boleh hilangkan tension, sebabnya memang dah kita tau kartun kan, sah-sahlah benda yang diorang buat tu tak lojik jugak.. Kena langgar ngan steamroll, leper jadi kertas melayang- layang lepas tu oke semula... Kena bakar siram air, hidup balik.. Sebut kartun. memanglah tak lojik, tengok contoh ni jelaa.. 

Tetapi kan, sebenarnya ada buruknya tengok cerita kartun ni.. Ianya berkait ngan otak kita...  Korang perasan tak, adegan dalam cerita TOM n Jerry kalau tak salah, Tom nak terjun bangunan sebab nak kejar Jerry, dia capai payung n turun bangunan tu guna payung.. kononnya payung tu jadi payung terjun lah kan... daripada cerita tu terjadilah perbualan ni

"Kak Cah, boleh dok kita terjun bangunan guna payung, mesti boleh ork, kita wat payung tu macam payung terjun"  (A)

"Mung belajo mana boleh guna payung wat terjun bangunan tu" (B)

" Kang dalam citer kartun ada, dia guna payung tu.. Mesti boleh kan?? Sebab payung tu kan spesis payung terjun gok kan" (A)

"Hahahaha kuat ngguh pengaruh kartun mung, cube mu try dulu jadi dok, kalu jadi pun patoh riok doh tulang mu" (B)

"errrr...." (A)

Baru sedar.. sudah terpengaruh rupanya... Perbualan di atas tu berdasarkan kisah benar ye.. Siapa?? Takyah citer sini wat malu je... Bukannya budak- budak yang fikir gitu, dah tua bangka pun.. tapi nak buat macam mana dah jadi otak kartun...

Itu orang tua, kalau budak2 lagi cepat terpengaruh.. so awasilah anak- anak anda.. Jangan dibiarkan sangat tengok citer kartun, takut terpengaruh susah jadinya.. 

8 Blogger Bersuara:

Yana Libra berkata...

Bahaya je kalau ada orang nak try terbang betul2 guna payung~~


dulu masa kcik saya berangan jadi tarzan, lompat dari katil 2 tingkat je bawah..mmg terseliuh kaki sampai tak leh nak jalan..nasib baik tak patah..huhu~~

YaYaNsMuM a.k.a YM berkata...

muhehehe...nak buat camner, mmg best tgk cartoon...ekeke

LYAfrina berkata...

hehe... btl tu..setuju... adakalanya.. kalo mmg kt sndiri tpengaruh ..pdahal..sah2 mde tu x logik kan... tp still ada kartun y blh mberi mnfaatnya kan... asalkan pndai memilih...

~Sweet Honesty~ berkata...

hahaha.. kesian benoo ngn org dewasa yg terpengaruh yee..atau jes nk wat lawak bodoh je..hihi..

Chic Na berkata...

sy suka spongebob. hehe.. kuat jgk pengaruh kartun nie ek. :)

lelamaisara berkata...

heee..tgok cartoon memang tak boring..

M@W@R Q@SeH berkata...

sekarang ni bukan citer kartun je blh buan ank2 terpengaruh...cter yg lain2 pn sama je...ni la slh 1 ksn buruk klu terlampau byk sgt tgk tv...

9n0L4 berkata...

HAHA. jage². kartun ni stkt bahan santai boleh la kan. jgn di ikut pulak. ;)

Google+ Followers

Siapa saya??

Foto saya

Pengedar bebas SHAKLEE bagi kawasan PAKA, DUNGUN dan KEMAMAN. Penghantaran melalui POS ke SELURUH MALAYSIA
DAYANA BAHAR PENGEDAR BEBAS SHAKLEE BAGI KAWASAN PAKA, DUNGUN & KEMAMAN. PENGHANTARAN KE SELURUH MALAYSIA. HUBUNGI 019-2481068 UNTUK MAKLUMAT LANJUT