Sabtu, 24 Mac 2012

Dari Oven Dieyna : Kek Pisang Gebu

Semalam en Somi beli pisang emas di bawa belayar hehe . Otak pun ligat fikir, apa nak buat dengan pisang tu, tak larat nak makan mentah kot lambat pulak habisnya.. Konfirm2 pisang tu dah memburuk dahulu baru habis yelah dah buruk kena buanglaaa kan. Fikir punya fikir punya fikir... ting!!!
Dapat Idea :)))
Ideanya ialah buat KEK PISANG.. Maka, Dieyna pun berhubunganlah dengan Pakcik Google dan search RESEPI KEK PISANG.. dan jumpa laman web ini Jintanmanis. Laman web ini memang femes ames sebagai laman web resepi. Pernah masuk majalah lagi. Tanpa membuang masa, Dieyna pun salinlah resepi di situ. Bahan- bahan yang dikehendaki semuanya ada dalam stok. Sengih sekejap sebab suka hati, tak yah keluar beli barang dah. hehe

Korang nak tahu bahan-bahannya. Jap Dieyna copy paste dari sana ye.. Inilah bahan- bahan dan cara membuatnya, salin cepat..


2 cwn tepung gandum\
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat 
1 cawan gula

3 biji pisang yang telak dilenyek
1/2 cawan minyak masak
esen vanila
2 biji telur

Caranya pula,

1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, gliss acuan kek dan panaskan oven 180darjah.

2. Kemudian, putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung.

3.Akhir sekali baru masukkan minyak masak dan kacau sebati, selepas itu masukkan dalam acuan kek dan  bakar pada suhu 180 darjah selama 40 minit atau satu jam. 

4. Setelah siap dibakar, keluarkan dari acuan dan sejukkan atas redai, sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba. 



Inilah rupa Kek Pisang Gebu versi Dieyna buat semalam

Menarik tak..
Tinggal kenangan dah pun, abiss licin
Korang cuba lah pulak.... hehe Dieyna nak buat lagi hari ini.. Meh kita buat sama-sama. Kak Ya (Deru Ombak) sila ambil pen dan kertas yer, salin resepi sekarang. Kalau tak, merajuk.. Hehe

18 Blogger Bersuara:

Yumida berkata...

kek pisang sememangnya gebu! wooo..menggoda sgt la...yummy!
sy pn ske bt kek2 ni if jumpe org yg kuat mkn..rs mcm sgt2 dihargaikan..even x sedap..tp diorg tolong habiskn

etuza berkata...

Asalam..
Ap sal sebrupa ja dengan mama sebelah saya buat. Hehehe memangpun kek Pisang ya tak...tahniah.Mama sebelah buat pecal pulak..hari ni...ada lebih tu dia hantar kat mak saya..

Deru Ombak berkata...

Cak!

Ana,, tenkiu for the resepi.. gebu jek kek tu...nak try gak nanti.. :)

Nak mintak tolong ni.. Mlm tadi kakya tukar Nama link instead EWWK pada PESONA, tiba tengok jap ni link tu tak de.. Adeh..

Cemane eik.. Eeeeeeee!

Kakya otw to Langkawi .. Ada keje sket esok kakya balik.. xoxo

Muhammad Zulhafiz Abdul Tahir berkata...

saya suka makan kek pisang...sedap...kalau ada pisang yang mcm x de org minat nk makan....ape lg...rembat la....buat kek pisang....hehehe

YaYaNsMuM a.k.a YM berkata...

Kek pisang ni kalo makan tak sedar dah makan byk, kehkehkeh...ni boleh nih g jenjalan umah dieyna makan kek pisang.hehehe

Dieyna berkata...

Memang bahagia sangat rasanya kalau masakan kita habis dimakan.. air tangan yang dihargai hehe

Dieyna berkata...

Wsalam...... Kim salam kat akak.. Pecal?? Tau tapi tak pernah makan.. hehe

Dieyna berkata...

try ye kak Ya

tukar nama link kat mana, bloglist ker??? Ana try rename tapi takde perubahan..akak kna masukkn semula link url etuza tu, tgk apa jd pulak

lelamaisara berkata...

I like kek pisang..Sodap tu...

Kunang-Kunang berkata...

Bestnya dapat makan kek pisang buatan sendiri.

Dieyna berkata...

rasa dia lain macam skit.. hehe teruja n diyakini halal

Dieyna berkata...

boleh2 sesangat.. kita pun berjiran kan hehe meh datang tapi vtau awal2, senang nak prepare kek hehe

Dieyna berkata...

hehe meh cuba resepi berbaloi- baloi

Dieyna berkata...

hehe daripada membazir ye dok. pastikan dengan izin tuannya hehe

Lara E'dayou berkata...

singgah lawe dieyna lunch .. :)

~Sweet Honesty~ berkata...

waaa...rajin diee wat kek segala.. nek skett..

Chic Na berkata...

wahh gebunya kek pisang. nyum nyum.. :p nk buat tp takut xjadi. :(

iena ijam berkata...

dap doh kek pisang..leh try ...

Google+ Followers

Siapa saya??

Foto saya

Pengedar bebas SHAKLEE bagi kawasan PAKA, DUNGUN dan KEMAMAN. Penghantaran melalui POS ke SELURUH MALAYSIA
DAYANA BAHAR PENGEDAR BEBAS SHAKLEE BAGI KAWASAN PAKA, DUNGUN & KEMAMAN. PENGHANTARAN KE SELURUH MALAYSIA. HUBUNGI 019-2481068 UNTUK MAKLUMAT LANJUT