Khamis, 31 Ogos 2017

Cuti-cuti : Melaka Hari ketiga ~Last day

Bismillahirrahmanirrahim..

Hari terakhir di bumi Melaka. Pagi-pagi kami menguruskan barangan untuk daftar keluar. Biasanya, kami akan mengemas bilik dan buang sampah sarap yang ada dalam bilik kami duduki. Kami daftar keluar lebih kurang 9 pagi. Sempat juga bersembang dengn staff hotel. Kami dimaklumkan jalan banyak ditutup kerana raptai Hari Kebangsaan.

Lokasi pertama kami tuju, Kg Limbongan.. Sebabnya.. nak beli dan rasa kuih keria viral tu. Kami jadi pelanggan yang terawal, hehe takdelah beratur panjang sangat. Rasa kuih tu memang sedap hehe.
Sempat juga, Dieyna berjumpa dengan rakan alam maya, Lisa yang bekerja di kawasan sama. Malangnya tak dapat nak sembang lama- lama akibat kekangan masa masing-masing.

Kedai makan seterusnya berada di Kampung Bukit Katil. Kedai makan Hajah Rahmah. Makanannya banyak pilihan dan harga yang berpatutan. Kami kena isi perut betul-betul sebabnya selepas ini nak menjelajah zoo pulak.

menu pilihan... Asam pedas ikan tenggiri
ulam ulaman, tempe  
Kami juga tapau popia dan karipap untuk bekalan dalam kereta.

Zoo Melaka

Bercuti sambil anak- anak belajar tentang haiwan. Ada pelbagai program disediakan pihak zoo untuk pengunjung. Aktiviti mewarna untuk kanak-kanak bawah 12 tahun. Siap tak siap dapat bawa balik hadiah dan kupon Marrybrown. "Feeding rabbit" dan "Feeding Elephant" antara aktiviti yang kami join jugak. Anak- anak happy sangat.

Kami memilih untuk berjalan sahaja dalam zoo ni, lebih kurang 3.4km perjalanan kami. Trem disediakan tetapi kena bayar sekepala rm5 untuk dewasa manakala kanak- kanak RM3, kami rasa tak puas kalau naik trem sebab dimaklumkan trem tak berhenti pun. Rugi laaa tak leh tengok haiwan tu dekat- dekat.

Kami melawat tengahari, Kebanyakan binatang tak aktif. Semua pakat melepek dalam sangkar masing-masing. Apa-apa pun enjoy je dan sangat puas hati dengan tiket yang dibayar.

Berakhirlaa trip kami di Melaka dan kami pun memulakan perjalanan pulang pada pukul 4 petang....


Total perbelanjaan last day

Keria RM18
Makan tengahari RM42
Kudap2 RM10
Touch n GO RM30
Junkfood Mamee RM20 (berkenan kat beg sebenarnya)
Tiket Zoo RM67
Hat anak2 RM20
Baju RM20
Minuman RM10
Tiket RM5
Makan malam RM30

Total RM252

Total perbelanjaan itu tidak termasuk minyak dan penginapan. Sebab dua ni kami guna kad bosi. hehe...

Next trip : Cameron Highlands in Shaa Allah....

Google+ Followers

Siapa saya??

Foto saya

Pengedar bebas SHAKLEE bagi kawasan PAKA, DUNGUN dan KEMAMAN. Penghantaran melalui POS ke SELURUH MALAYSIA
DAYANA BAHAR PENGEDAR BEBAS SHAKLEE BAGI KAWASAN PAKA, DUNGUN & KEMAMAN. PENGHANTARAN KE SELURUH MALAYSIA. HUBUNGI 019-2481068 UNTUK MAKLUMAT LANJUT