Selasa, 27 November 2012

Nuffnangx Part II

Sebelum ni Dieyna dah buat entri pasal aplikasi Nuffnangx dalam samartphone.. Sebenarnya asalkan handphone korang tu berperisian Android.. Korang dah boleh guna Nuffnangx ni.. Oke.. entri ini sebenarnya permulaan kepada nuffnangx phone tu..

Sebenarnya korang PERLU melayari laman web www.nuffnangx.com terlebih dahulu untuk proses pendaftaran blog korang dan juga blog rakan- rakan.. Ini bermakna, dalam phone korang nanti korang tak perlu add url yang banyak-banyak.. siapkan di pc /lappy terlebih dahulu.

Setelah anda klik link yang Dieyna berikan di atas.. paparan ini akan muncul

Sekiranya korang masih belum mempunyai akaun nuffnang, tugas korang cuma perlu EMAIL SIGNUP kemudian ikut arahan seterusnya.. Kepada yang sudah mempunyai akaun NUFFNANG, korang cuma perlu  LOGIN menggunakan email dan password NUFFNANG korang.. Mudah je kan..???

Dieyna dah ada akaun NUFFNANG maka Dieyna cuma perlu masukkan email dan password sahaja. Selepas itu, paparan ini akan muncul.. taraaa

Mula- mula sekali, kita claim blog kita dahulu, klik je kat perkataan CLAIM YOUR BLOG.. dan ikut arahan seterusnya.. Arahannya agak banyak tapi Dieyna rasa korang cukup pintar untuk melakukannya hehe.. Kalau masih ragu- ragu, Dieyna suggest korang pi Baca detail pendaftaran blog korang kat SINI.. BLOG MULAN MASEIRRA . Penerangan terperinci Cik Mulan berikan di situ.. Dieyna tak rajin pulak nak prin screen satu persatu langkahnya.. hehe.. Pi Jenguk sana ye.. 

Sesudah itu, korang boleh lah add url blog rakan korang dengan hanya copy paste je.. Nampak tak ruangan FOLLOWING tu.. Kat situ korang boleh buat LIST... Dah selesai add semua blog yang korang berminat.. Maka, bolehlah menjelajah blog rakan korang tu dalam Aplikasi NUFFNANGX phone... Boleh baca SINI pulak..

Yang penting sekali,,, claim blog korang barulah bila ada orang komen, notification akan dihantar ke email.. hehe

P/s : Harap korang faham penjelasan Dieyna ni ye.. Kalau tak Faham jugak.. huhu Tanya en NUFF plak.. hehe

Satu lagi pesanan... Pastikan setting template for mobile korang tu Default ye.. Barulah orang lain dapat komen blog kita dengan mudahnya.... tengok sini...
Nampak tak bulatan yang tak berapa nak bulat tu... korang klik icon setting warna merah tu.. 
Pastikan setting kat bulatan tu "DEFAULT" ye.. Kemudian SAVE...

Barulah mudah rakan blogger nak komen melalui nuffnangx....

Selamat mencuba..






14 Blogger Bersuara:

Arina Shamsul berkata...

terima kasih tutor dan info best ni kak :)

Arina Shamsul berkata...

terima kasih tutor dan info best ni kak :)

Si Matatajam berkata...

Tq for this great tutor kak dieyna

Deqla manjew berkata...

lorhh... mls pulak nk print screen..camno nk phm ni..?hihihi...mekaceh kak..nnti terjah tgk sana..

IntaNBerliaN berkata...

sy xjoin lg nuff x ni ":-)

Deq's Qienz berkata...

wat dah kak.tp still xleh nk letak kt layout la..awat xtau..duk prosah nk letak nih..puaihh megodekkk

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

wani xjoin lg kak nuff x ni...xdan la kak btw tuto ni sgt bagus :-)

LYAfrina berkata...

tq for sharing kak

kinara kinatara berkata...

nak beli fi=on yang ade adroid lah..:)

N.Aima K berkata...

thnk u infooo

IntaNBerliaN berkata...

singgah :-)

dya bunga berkata...

dya dah lama buat..haha..cuma xaktif je

Cik Aini berkata...

kira yg kita buat ptg tu x mjdi lah k.dieyna kan..yg herannya still dpt komen mcm biasa,pastu ada notification kata pending approve...cuma tuan blog tu je xdpt sbrang notification kan..

haish,byk gak step nih :)

Cik Aini berkata...

akak...br2 ni kan ai try lagik mcm dah ok tp bila cek2 x kuar jugak komen tu..aka cek mmg dah ok eh..ishh musykil nih..

Google+ Followers

Siapa saya??

Foto saya

Pengedar bebas SHAKLEE bagi kawasan PAKA, DUNGUN dan KEMAMAN. Penghantaran melalui POS ke SELURUH MALAYSIA
DAYANA BAHAR PENGEDAR BEBAS SHAKLEE BAGI KAWASAN PAKA, DUNGUN & KEMAMAN. PENGHANTARAN KE SELURUH MALAYSIA. HUBUNGI 019-2481068 UNTUK MAKLUMAT LANJUT