Jumaat, 23 November 2012

Aktiviti Hannah : Bermain mengasingkan warna


Baru- baru ni Dieyna beli getah rambut aneka warna.. Terfikir pulak, nak suruh Hannah mengasingkan getah tersebut mengikut warnanya. Dieyna turut boleh menerangkan kepada Hannah tentang warna getah rambut tersebut. Bolehlah Hannah berkenalan dengan warna pulak. 

Mula- mula Hannah agak tidak serius menjalankan aktiviti ni. Biasalah budak- budak.. dia nak melompatlah.. nak buat benda lain lah.. Lama- lama dia ubah fikiran agaknya bila dah tengok getah beraneka warna ni..  Dieyna juga sediakan tiga bekas kosong untuk  getah warna yang berbeza.. Untuk permulaan, Dieyna mengasingkan getah warna tersebut terlebih dahulu.. Bukan semua cuma sedikit je bagi menunjukkan perbezaan warna getah. Selepas itu, barulah Dieyna membimbing Hannah meletakkan getah tersebut.. Sambil- sambil tu Dieyna beritahu warna setiap getah dan minta Hannah menyebutnya..





Hannah berjaya mengasingkan getah ni mengikut warnanya walaupun ada ketikanya dia letak suka- suka hati dia je..  Dieyna akan buat aktiviti ni sekali lagi kepadanya nanti sehingga dia betul- betul kenal dan faham konsep warna ni.. Korang yang ada anak kecil sebaya Hannah ni boleh buat juga aktiviti ni nanti.. hehe cubalah yer..

P/s : Aktiviti ni tak lama pun.. Dalam 10 minit je pun.. Itupun dah cukup bagus kerana berjaya fokus membuatnya... Chaiyok anak ibu... Sayang Hannah..



22 Blogger Bersuara:

Mrs Velentine berkata...

bagus ni utk anak2 nnt nak try buat dkt anak MV ..tq kak

kinara kinatara berkata...

wah..bagus untuk minda 2 kak:)

Nyue berkata...

heheheh...dia dia mgenai warna..budak2 ni cepat belajar..hehehe

Chic Na berkata...

wah kreatifnya akak. boleh cuba utk anak buah ni. ;)

Deqla manjew berkata...

sesi pembelajaran kenal warna..bgs ni kak..cikgu skolah pun boleh jek jd cikgu kat umah sendiri kan.. hihi

lelamaisara berkata...

sya nak try kat alesya jugak la kak..nak tgok die kenai tak warna..hehehe

setakat ni yg die kenal warna merah hijau n kuning je...

Cho Zila berkata...

ehm xtvt yang baguih.. kalau kreatif macam2 cara yerk...

Cik Nur berkata...

wahhh...bagus idea ni, bersantai je kan.. :)

Psst..nur dah tgk akak dekat blog kak Jaa.. :)

Tingginya akak..cantikkk dan nampak garang..heeee..jgn marah ye.. :)

Che Rosliza Che mat berkata...

bagus tue menguji minda anak untuk berfikir...

Nisah Idham berkata...

hehe pandai hannah, nak ajar anak2 ni kena byk bersabar kan.. sebab bkn semua perkara dorang minat ..

dya bunga berkata...

hannah suka warna apa

Arina Shamsul berkata...

pandainye..tahniah hannah sayang ..muah!

nanti nak bg alesya aktiviti ni juga la.hehehe.

are_lin@yu berkata...

alahai pndainya dia..hihi

Karukord Jagau's berkata...

aktivity yg menarik....cpt mengenal warna ..

etuza berkata...

nah tu sangat menarik..dapat merangsang otak berfikir anak2 tahniah ya Dyena. Tq jg bagi semangat hari ini..selesai dah prob saya

C'Jai berkata...

menguji daya ingatan , penglihatan dan minda...

bagus aktivitinya..

Si Matatajam berkata...

Bagusnya idea kak Dieyna ni.. Nnt M nak try praktik aktiviti kat Khalish..

Si Matatajam berkata...

Klik2 Colgate utk hannah..

9n0L4 berkata...

haah. aritu akak tak bawak hannah kan. kalau tak boleh bgmbr dgn die. hee. gmbr dgn ma jaa tu nnt jaa send ehh. ;)

N.Aima K berkata...

wah seronok aktiviti nii

Yana Libra berkata...

kreatif kak~ :)

Miss BaNu berkata...

idea yg bagus baik utk minda anak2

Google+ Followers

Siapa saya??

Foto saya

Pengedar bebas SHAKLEE bagi kawasan PAKA, DUNGUN dan KEMAMAN. Penghantaran melalui POS ke SELURUH MALAYSIA
DAYANA BAHAR PENGEDAR BEBAS SHAKLEE BAGI KAWASAN PAKA, DUNGUN & KEMAMAN. PENGHANTARAN KE SELURUH MALAYSIA. HUBUNGI 019-2481068 UNTUK MAKLUMAT LANJUT