Isnin, 4 Jun 2012

Dah lama tak guna..

 

Sebelum popularnya e-mail, facebook dan pelbagai sumber internet lain, setemlah yang paling popular. Nak- nak waktu bulan Puasa, masing- masing pakat hantar kad raya. Meriah rumah dengan kehadiran kad- kad. Sehinggakan para posmen terpaksa bekerja lebih masa sebab nak menguruskan surat- surat dan kad-kad masa tu.

Apabila email, facebook dan pelbagai kemudahan online dah muncul, setem dan surat menyurat makin dilupakan. Dieyna tak kata kat orang lain pun, kata pada diri sendiri . Dieyna dah lama tak berurusan di pejabat pos pasal setem ni, sehinggalah baru- baru ni pergi beli setem sebab nak buat penghantaran sampel cheese. Rupanya dah banyak perubahan dah.

Kalau dahulu, kita nak hantar surat, guna setem 30 sen dah lepas dah kan.. sekarang ni, kena guna setem 60 sen untuk sampul surat warna putih. Sampul surat macam ni ar

Photo0155

Jika guna sampul surat warna coklat pula, kita kena guna setem 80 sen pula. Kalau tersalah, kan tak pasal- pasal surat kena reject.. naya je.

12888174042wd45C

Dieyna kongsi kat sini sebab mungkin ada yang tak tahu macam Dieyna juga.. Kalau dah tahu, Alhamdulillah.. hehe

P/s : Itulah, mentang-mentang zaman it, dah lupa sistem tradisi.. kan dah ketinggalan.. Smile

48 Blogger Bersuara:

Yumida berkata...

sy baru tahu la kak..mak aiii..dh naik kan..lama dh x mengepos surat nih...

Masha Meisters berkata...

yeake? haha..memg dah lame xd pos surat2 ni kak...hihi

@ deqla manjew berkata...

hihi.. sama la deqla..bkn reti pun..dah lama x guna katakan...

etuza berkata...

akan kita datang berurusan jg guna setem tu. Kekadang kita perlu berurusan kat sana..

Wanieys berkata...

zaman semakin canggih smpai org makin lupa cra tradisional (pos)...dulu best dok tgu posmen hanto kad raya hahha

Yana Libra berkata...

oooo...setem ikut warna sampul ye?? baru tau la kak..huhu~~

thanx for sharing..tak sabar lak rasa..hehe~~ :p

Aine Ainun berkata...

sure sy pon x tau...sgt lama da x guna setem=))

Cik Nur berkata...

Nur kembali... :)

sampul kuning 80 sen..? nur tak tahu pun...huhuhuhuh

izan mama mia berkata...

saya pun baru tahu masa pos hadiah dulu tu...

@ deqla manjew berkata...

alolo..comelnye banner dye..hihi..sama la deqla pun guna yg ni..tp insyaAllah nnti nk tukar lain..hahaha... :)

Deq's Qienz berkata...

ha betoi..betoi..zaman semakin canggih xdah lupa cara tradisional..

TanpaNamaDer berkata...

en posmen boleh rileks sikit skrg nih :)

Nazayiena berkata...

Memang x tahu pasal kaler sampul surat tu,yg Kak Nurul tahu cuma setem dah kena 60 sen berbanding dulu 30sen.

AlyaaIBH berkata...

posmen dh xpayah pening kepala time musim perayaan. hehe. tapi ada je lagi still guna cara ni. cumanya minoriti jelah. hihi.

Chic Na berkata...

ooo.. ada caj lain2 pulak ikut kaler sampul ye. mcm2 lah. tq bgtau, xtau pun. hehe.. :)

Busyra Bt Takiyudin berkata...

baru tau.. hehe.. :)

Busyra Bt Takiyudin berkata...

baru tau .. hehe :)

9n0L4 berkata...

ohhhhh macam tuuuuuu. eh kak, alamat saye ade keeeeeee? huhu.

LYAfrina berkata...

owhh..g2 plok doh..kalo dulu bbs j kan..

dyabunga berkata...

dya pun lama tak guna surt menyurat tu..hihi
mcm nama dya je kt sampul tu..haha

Arina Shamsul berkata...

kak saya pun baru tahu..hehehe.

terima kasih entri ni kak..muah! hahaha.

Misya Mialen berkata...

Sy dah tau psl setem utk sampul coklat ni masa sy pos brg sritu.kerani d pjbt pos tu ckp dgn org yg nak pos.dia mnta setem 30 sen tp kerani tu kata 80sen.hihih

Dieyna berkata...

tula pasal.. akak pun terringan mulut nak bertanya.. hehe lastly dapat info berguna..

Dieyna berkata...

iye laa lalink.. ni cerita betul.. bukan tipu2...

Dieyna berkata...

deqla memang hehe

Dieyna berkata...

skang ni mmg kena berurusan dengan setem ni

Dieyna berkata...

betullah wanie.. dulu bukan main seronok terima kad daripada posmen.. tapi skang ni hampeh.. huhu

Dieyna berkata...

minggu depan sampai laa tu hehe

Dieyna berkata...

memang tak tahulah tu.. hehe

suprise untuk AA tau.. tunggu

Dieyna berkata...

yeah yeah nur datang balik...
oke, sekarang dah tahu kan...

Dieyna berkata...

kita serupa hehe

Dieyna berkata...

yang ni akak berkenan nak guna... cute je.. sama ngan header akak tu.. hehe

Dieyna berkata...

nanti apa lagi teknologi bawak ye..

Dieyna berkata...

hehe betul2.. mujur pihak bank masih guna khidmat mereka kan..

Dieyna berkata...

ye kak.. skarang ni guna nilai setem ikut sampul.. kalau tak, saya pun tak tahu kak.. heuhu

Dieyna berkata...

tulaa.. akak rasa nak bg posmen kerja lebih skit laa.. meh pakat pos kad raya belaka.. hehe

Dieyna berkata...

sama- sama kasih.. hehe muah muah

Dieyna berkata...

hehe kalau tak guna memang tak tahu kan..

Dieyna berkata...

ye laa dya hehe

Dieyna berkata...

yelaa.. dulu lain skang lain..

Dieyna berkata...

ada lh lalink,,,

Dieyna berkata...

hehe

Dieyna berkata...

hehe kos minyak kna amik kira

~Sweet Honesty~ berkata...

sweety pos pakai pos express lgi cepat n senang.. tpi mcm klasik kn pos pakai setem ne.. hihi

9n0L4 berkata...

yeayyyyy. nnt dapat test cheezy². hehe. mekasih kak. ♥

Yana Libra berkata...

hehe..thank u soo muck kak~~~ :D

kinara kinatara berkata...

hehe..patutlah kina hantar surat kat membe x sampai2 lagi...sebab x cukup stem rupenye..haha..wat malu jer..

Ilovecharms berkata...

Klau stem lebih 60 sen boleh tak?

Google+ Followers

Siapa saya??

Foto saya

Pengedar bebas SHAKLEE bagi kawasan PAKA, DUNGUN dan KEMAMAN. Penghantaran melalui POS ke SELURUH MALAYSIA
DAYANA BAHAR PENGEDAR BEBAS SHAKLEE BAGI KAWASAN PAKA, DUNGUN & KEMAMAN. PENGHANTARAN KE SELURUH MALAYSIA. HUBUNGI 019-2481068 UNTUK MAKLUMAT LANJUT