Sabtu, 2 Jun 2012

Apam Aiskrim Kon

Hari ni 1 Jun 2012 adik ipar datang rumah. Sembang punya sembang, terbukalah topik resepi.. Biasalah perempuan kan, katanya lebih kurang macam ini.
“Kak Long, tadi ira cari resepi dalam internet, ira jumpa resepi apam bentuk aiskrim cornetto.. Comel sangat”
Dengan penuh perasaan teruja, terus cari pak cik Google dan jumpalah resepi yang dikatakannya..
“Waah, comelnya.. meh kita buat hari ni " Teruja giler nak buat Smile
Maka, misi menyalin resepi dijalankan.. Dalam pukul 3.00 petang, kami ke bandar Dungun membeli bahan- bahan yang diperlukan dan yang paling utama melawat saudara yang baru sahaja melahirkan cahaya mata.
Selepas maghrib, operasi bermula dan berakhir pukul 11.30 malam. Letih tetapi suka hati melihat hasilnya. Mesti korang nak tengok hasilnya kan?? Pejam mata dulu tau.. 1,2,3…. taraaa
DSCN3547[1]
Nak bagi korang jeles skit ni.. hehe
DSCN3555[1]Ais krim cornetto versi apam… mini je tau,
Berminat dengan resepinya??? Ini dia….
Bahan- bahan
4 biji telur + 2 cawan gula dipukul hingga kembang dan gebu. (Boleh tambahkan 1 sudu kecil ovallete untuk menjadikannya lembut).
3 cawan tepung yang diayak – gaul rata
3/4 cawan ais krim soda – gaul rata
Asingkan adunan kepada beberapa warna. Setiap adunan dimasukkan paste yang berlainan…
Masukkan dalam acuan kon kertas dan kukus guna api sederhan. Dah sejuk bolehlah dituangkan coklat cair dan taburan badam. Sejukkan dalam peti sejuk.. Siap untuk dihidang.
Korang rasa- rasa nak try tak resepi ni.. Kalau berminat nak try, TERJAHLAH LAMAN WEB INI.. RESEPI LENGKAP DIBERIKAN.

p/s:  Chic Na.. akak tertidur malam semalam. Hehe sorry eik kalu menunggu “sesuatu”.. Inilah dia “sesuatu” tu..

45 Blogger Bersuara:

Yana Libra berkata...

wah...kreatifnye. macam aiskrim je la rupa dia~~~ :)

Aine Ainun berkata...

wah...bestnya...
1stime tgk apam cornetto ni...

acuan kon kertas tu beli ke? ataupun buat sendiri je dieyna..?

Yumida berkata...

wah..mmg cantik la kak...1st time nengok apam yg nampak begitu10x enak sekali utk di mkn!

Dieyna berkata...

hehe da nama pun apam ais krim hehe

Dieyna berkata...

kon kertas tu at sendiri.. mcm org bungkus kcg tu..

Dieyna berkata...

hehe yumida duk jauh sgt akak nk pos.. sempt rosak dulu..

Ayuni berkata...

comelnye, syg nk mkn....

Wanieys berkata...

cantiknyerr apam tu...kalerful lagi...rasa pun mesti sedap juga kan...follower ke 467 salam perkenalan dari wani yer kak :)

Cinta Misteri berkata...

menyelerakan...nak nak time panas geting mcm ni (cuaca dh nak ramadhan)

~Sweet Honesty~ berkata...

eeee..nak try laa.. gerammm tgkkk

TanpaNamaDer berkata...

perghh meme cantik apam tu ...colourful. nak makan pun tak sampai hati wkaka

Chic Na berkata...

woww menarik la kak. acuan kon kertas tu buat sendiri ke beli?

sy pun tertidur tggu entry akak. wawawa.. :)

Masha Meisters berkata...

wahhhhhhhhhhhhh.......
wane-wani gitu.......
rainbow eskem........

dyabunga berkata...

dya nak cuba..bukan jeles sikit tpi jeles byk tau..hihih

Arina Shamsul berkata...

haih..kak..lontar sini satu..hahaha

LYAfrina berkata...

mmg kiut miut..
comel... mcm aiskrim plok.. mmg kretip org y mbuatnya.

Cik Aini Lavender's berkata...

haishh
bikin terliur ja :)

mmg rajin sggh la..kan untung kalo ai dok dkt umh akak..leh gak try merasa.hahaha

izan mama mia berkata...

memang menarik...........scomel jer...

Norzie hany berkata...

Salam kenal dan follow Dieyna.
Cantiknya apam ni...ada masa nanti boleh try.

Miss BaNu berkata...

cantik.kreatif n conform rasanya sedapkan..nti nk try buatlah haha..

Deru Ombak berkata...

Aden!! Cantiknya. Kakya kalau buat tak jadi kon rasanya.Ada rezki moan yang Ana buat jerk laa ehh.. :)

Dieyna berkata...

Insya Allah kak ya... datang ler paka tau

Dieyna berkata...

mmg sedap... buat jangan tak buat,...

Dieyna berkata...

terima kasih..

Dieyna berkata...

hehe rasanya pun sedap..

Dieyna berkata...

meh pindah seblh umah... ari2 akak ajak mkn kuih hehe

Dieyna berkata...

tu yg teruja nk buat tu...

Dieyna berkata...

haha .. tunggu tau, nnti sambut,,

Dieyna berkata...

cubalh dya,, ambil resepi dlm link yg diberi tu lg detail..

Dieyna berkata...

hehe bg budak teruja nk mkn skit

Dieyna berkata...

hikhik sian chic na,, buat sendiri kon tu

Dieyna berkata...

aha klu dh hidang semuanya sampai hati mkn.. hehe

Dieyna berkata...

tp ni bukn aiskrim betul2.. tmbh dahaga lh mkn ni

Dieyna berkata...

buatlh sweety...

Dieyna berkata...

cuba buat.. psti berbaloi2..

Dieyna berkata...

hehe dah selmt dalm perut dah

ERYZA berkata...

Kreatif sungguh.. Budak2 mesti suka

CikMai berkata...

alaa omey omey apam nie..

YaYaNsMuM a.k.a YM berkata...

Wah...rajinnyer Dieyna...Apam tu pun cuteee...

Busyra Bt Takiyudin berkata...

sedapnye... bak satu! hehe :)

9n0L4 berkata...

wawawawa. sedapnyeeee. nnt dtg rumah, tmbh resepi ni satu lagi ye kak. hihi. ;)

Lara E'dayou berkata...

alahai. ! .nmpk mcm sdp je .. hehehe ..

Yumida berkata...

haha..nanti apam jd apom....si semut dahulu mkn..kannn

Yumida berkata...

memanggggg....

kinara kinatara berkata...

niey kene cube nyh...x boleyh law x cube jeles..hehe

Google+ Followers

Siapa saya??

Foto saya

Pengedar bebas SHAKLEE bagi kawasan PAKA, DUNGUN dan KEMAMAN. Penghantaran melalui POS ke SELURUH MALAYSIA
DAYANA BAHAR PENGEDAR BEBAS SHAKLEE BAGI KAWASAN PAKA, DUNGUN & KEMAMAN. PENGHANTARAN KE SELURUH MALAYSIA. HUBUNGI 019-2481068 UNTUK MAKLUMAT LANJUT