Ahad, 10 Jun 2012

B.U.N.T.U.

Jumpa masalah ni di Facebook tadi... Siapa boleh selesaikan??? Uji  IQ korang dan diri sendiri juga...

Mana hilang seringgit lagi ni ??? Huhu

Mood : Tengah fikir.... Jom korang fikir sama...

19 Blogger Bersuara:

Solehah Shamsuddin berkata...

Harga asal sewa hotel = rm30
Setiap seorang bagi rm10 = rm10+rm10+rm10 = rm30
Selepas offer = rm30-rm5 = rm25

.: Cara kembalikan duit lebihan :.

Setiap seorang dapat rm1, jadi rm3 dipulangkan.
> jadi rm25+rm3 = rm28

Rm2 lagi diberi pada budak reception hotel sebagi tips.
> jadi 28+rm2 = rm30

Jadi duitnya tak hilang pun.

dyabunga berkata...

rm1 tu kan dia bgi kt tigakwn tu.. sebenarnya xde baki..haha..rm1 dia bg kt 3orang kwn..rm2 untuk tips.baki pun xde..haha

YaYaNsMuM a.k.a YM berkata...

Sebab setiap sorang drpd diorang bukannya bayar RM9, tapi RM8.33 sen, huhuhu.
RM8.33 X 3 Org = RM25 + RM2 (tips) = RM30.
Huhu.Saje je diorang pusing2kan,bagi pening, hakhakhak.

Yumida berkata...

owh...sy check dlm wallet sy dulu kak :)

YaYaNsMuM a.k.a YM berkata...

Eh!terlupa pulak mention pasal duit yg dikembalikan tuh,RM1 sorang, huhu.But still, RM8.33+RM1=RM9.33 x 3org=RM28+2(tips)=RM30.
Huhu...gigih buat kira2 utk dieyna nie..hahaha

Karukord Jagau's berkata...

lagi singget ada dlm poket aku.....ekekekee

Miss BaNu berkata...

hehehe adoiii sy mmg fail bab2 kira2 nih..apa jwpnnya kak hehe terus tnya jwpn je ni hehe..sy minat sejarah =)

izan mama mia berkata...

huhu..tgh sakit kepala...taknak fikirlah..hhihihihi..tapi nak tahu gak jawapannya...

Wanieys berkata...

Jawapan dia 1 lagi tu floating / akaun tergantung...cara pengiraan dia yg tanya kemana lg 1 tu yg salah...klu tgk kat situ terang2 dh salah dimana dia dh tunjuk 1+1+1+2=5 jd duit tu ada ja xp mn2 pun...eh cmna nk explain tp wani nampak la cr pengiraan tu yg salah....akak fhm dak apa yg wani gtau hahhahha...

LYAfrina berkata...

huhu..seronok jwb soklan2 gini.. tp dlm keadaan otak blurr ni..xleh nk tumpu... tp rsanya..mmg pnh jwb dh soklan gini..kalo x silap..dulu manager lya main teka2 soklan ni/

Yana Libra berkata...

kak, RM27 tu bukan dah termasuk dengan tips tu ke?

mana ada hilang apa pun..

RM9 x 3= RM27. (RM25+ tips RM2)

RM3 kan dah dipulangkan~~

hehe :)

N.Aima K berkata...

soalan terakhir mengelirukan pihak lawan kan..? RM 1 orang yg tukang kira tu la simpan..sebab duit dia.. hu hu hu

Chic Na berkata...

xleh kira camtu, kira camni:
sewa hotel = RM25.
baki dipulangkan (sorang RM1)= RM3.
tips = RM2. total RM30 kan?

huhu.. ntah pening fikir. :)

9n0L4 berkata...

huhu. saye pun buntu menengok RSS feed di atas tu.

Si Matatajam berkata...

Cara kira yang kedua tu yang salah sebab saja nak kompiuskan hotak kami semua la.... M setuju sgt cara chic na Kira. Mudah je pun... Tak payah pening2..

waniemardhiyahna berkata...

Rm1 budak reception tu ambil hehehe

lelamaisara berkata...

poning je care die kira tu...sebenarnye tak da hilang pon kan duit RM 1 tu...saje jerk ni bg orang ponig2 lalat...heeee

Deqla manjew berkata...

ada RM30 tolak sewa hotel RM25.. RM3 utk setiap sorang kan..lagi RM 2 tips budak hotel..so semua yg telah digunakan tu betol la RM30 kan...nape nk kira belit2 gitu..??haha...soalan ni saja nk bg fenin jew sebnrnya..

Arina Shamsul berkata...

kak saya senyum je sebab 1 hinggit tu saya dah buat beli aiskrim..hahaha.

Google+ Followers

Siapa saya??

Foto saya

Pengedar bebas SHAKLEE bagi kawasan PAKA, DUNGUN dan KEMAMAN. Penghantaran melalui POS ke SELURUH MALAYSIA
DAYANA BAHAR PENGEDAR BEBAS SHAKLEE BAGI KAWASAN PAKA, DUNGUN & KEMAMAN. PENGHANTARAN KE SELURUH MALAYSIA. HUBUNGI 019-2481068 UNTUK MAKLUMAT LANJUT