Ahad, 22 April 2012

Aktiviti bersama Hannah

Hannah dah 1 tahun 8 bulan... Semakin membesar anak ibu.. Dah boleh diharap pun.. Malam ni, Dieyna nak kongsikan dengan korang semua aktiviti yang dijalankan bersama Hannah.. Enjoylah dengan gambar ni ye...

Aktiviti pertama ialah finger painting.. Idea ini Dieyna dapat daripada ISMI HUDA, dia buat aktiviti finger painting bersama anaknya Balqis.. Balqis dan Hannah sebaya je jadi tak salah Dieyna mencuba aktiviti ini bersama Hannah. Meniru ke arah kebaikan katanya hehe.

Bahan yang Dieyna gunakan untuk aktiviti ini ialah bancuhan tepung ubi dan pewarna makanan untuk menggantikan warna air.. Risau pulak, anak dara ni masukkan dalam mulut nanti.. Info yang diperoleh daripada Huda, Finger painting ini membuka ruang untuk anak kita menzahirkan kreativiti mereka. Petikan berikut Dieyna copy dari laman blog Huda


Finger painting help toddlers:
  • get used to new textures, such as the feeling of finger paint
  • learn how paint and paper move, and how they can be manipulated
  • develop all kinds of fine motor skills, as they use their fingers, feet and so on
  • express their thoughts, experiences or ideas through their creations.
source : raisingchildren

Beginilah gaya Hannah semasa menjalankan aktiviti finger painting... 



Nak tengok koleksi kerja Hannah .. Ini dia ye tuan2 dan puan2 sekalian... Jangan gelakkan ye, bagi kita sangatlah tak lawa.. tapi baginya, itulah yang paling cantik... hehe

P/s : Esok buat satu lagi entri aktiviti Hannah.. Homeschooling pada budak umur 20 bulan hehe kira okelaa kan... Erm, satu lagi, if ada sesiapa yang berminat nak beli baju plastik painting yang Hannah pakai tu, klik link FB UKBabyStuff.. Pemiliknya  Ismi Huda laaa... boleh order kat sana if masih ada ready stock.,..




18 Blogger Bersuara:

9n0L4 berkata...

amboihhhhhh kemain lagi tuh main cop² eh. ;)

Dieyna berkata...

hehe suka sangat main cat makanan akak, last bagi peluang dia main betul2 cat tu... dua hari baru tanggal warna kat tangannya hehe

Chic Na berkata...

mcm best je tgk hannah buat painting. okla tu painting mcm tu utk baby umo 1 tahun. comey. :)

Dieyna berkata...

heh aktiviti ni dalam 10 minit je.. bila jari jemarinya dah bertukar warna, dia stop hehe

Cik Penguin_Solehah berkata...

wah,syoknya main cop2 guna jari^^

etuza berkata...

si kecil dah ada asas melukis guna warna air tu..tahniah hanna

~Sweet Honesty~ berkata...

bagus aktiviti ne tuk asah skill..biasakan jari..nnti kalo dah masuk sekolah,tangan tak lah keras kan..

@ deqla manjew berkata...

bagusnye.. yg penting, dye mencuba kan...minat tu ada...

Cara Pemesanan Trica Jus berkata...

wah jadi kangen rumah nih !

LYAfrina berkata...

sgt menarik xtvt ni.. teringin nk buat dgn asya jugak la..

fizafantagirO berkata...

alolaa.. comey je hannah .. suka painting ye :)

Cik Nur berkata...

painting budak2 mmg nampak xlawa..tapi sebenarnya kreatif.. sbb kujujuran tzahir dari hasil tgn budak2 suci..
kalau yg dewasa punya dah punya akal dan minda..dah tntulah lawa...bgus juga aktiviti ni kan.. sukelah tgk..!

redlomo berkata...

wah kreatif nyer....

9n0L4 berkata...

huhu. due hari baru tanggal? betul² pulun main cat nih. :)

Yumida berkata...

laaaaaa...comel! bgs aktiviti cmni...mengeratkn ksh syg

Yana Libra berkata...

muka khusyuk je..hehe~

lelamaisara berkata...

Nak cube juga la kat alesya....

Cik Aini berkata...

kena tgk betul2 kang pegi cop tempat lain naya kak..hahaha

psst !godek2 tgk entry lama akak sblm kenal dulu :)

Google+ Followers

Siapa saya??

Foto saya

Pengedar bebas SHAKLEE bagi kawasan PAKA, DUNGUN dan KEMAMAN. Penghantaran melalui POS ke SELURUH MALAYSIA
DAYANA BAHAR PENGEDAR BEBAS SHAKLEE BAGI KAWASAN PAKA, DUNGUN & KEMAMAN. PENGHANTARAN KE SELURUH MALAYSIA. HUBUNGI 019-2481068 UNTUK MAKLUMAT LANJUT