Selasa, 20 Mac 2012

Tips Tingkatkan komen Dalam Blog

Sejak kembali aktif berblogging ni, banyak perkara dah diperoleh. Terutamanya sahabat maya yang begitu baik hati seperti Mama Arina, buktinya header blog Dieyna ni hasil kreativiti beliau. Cerita utama yang Dieyna nak kongsi hari ini berkenaan trafik dan komen pengunjung. Cerita ni bukannya cerita copy n paste tetapi berdasarkan pengalaman sendiri.

Imbas balik, dulu blog ni suram. Setiap entri takde pun yang sudi komen. Terasa jugak dalam hati, tengok stat ada je pengunjung tetapi sorang pun tak komen apa2. Dieyna ada gak jenguk blog yang beri tips dalam berblog ni.. dan akhirnya Dieyna buat keputusan untuk mencubanya.

1. Tak guna widget shoutbox
Mula-mula, Dieyna tak guna widget shoutbox, dengan harapan setiap yang singgah dan yang ingin meninggalkan jejak pasti akan menulis di entri. Ternyata percubaan ini membuahkan hasilnya. Entri Dieyna dan sedikit meriah. Suka hati rasanya setiap kali buka dashboard, ada je komen baru masuk walaupun satu dua je.. Sangat berharga k.

2. Join segmen blogger popular
Hehe langkah pertama, Dieyna join segmen Pencarian Blogger Aktif MiaLiana.com dan juga segmen2 yang dianjurkan oleh en. Ben Ashaari. Alhamdulillah, percubaan ini menyebabkan follower Dieyna meningkat. Pastinya juga blog semakin meriah. Kadang-kadang sampai berbelas komen masuk. Suka sangat2.

3. Meninggalkan jejak
Jangan hanya tinggalkan jejak di shoutbox blogger lain, tinggalkanlah jejak di entri diorang. Pasti diorang akan membalasnya semula di entri kita. Itulah yang Dieyna praktikan. Juga berjaya.

Sebenarnya, Dieyna ni pun tak layak nak bagi tips cuma kongsi pengalaman sendiri dalam berblogging. 

P/s : Sejuta penghargaan kepada pengomen setia blog Dieyna (boleh tengok kat bawah ni yer) dan juga rakan Follower Segar (rujuk bloglist Follower Segar pun boleh). Jasa korang menceriakan lagi blog ini.. Terima kasih banyak2. 

18 Blogger Bersuara:

@ deqla manjew berkata...

yeahhh...setuju sgt2...mama arina mmg baik hati... :)

~Sweet Honesty~ berkata...

sya pun praktikkan tips ne..mmg berbaloi2 walaupun follower tak la ramai sgt..

Aine Ainun berkata...

Macam sy, selagi boleh komen, sy komen dgn iklas hati...

n kalo org balas jejak kt blog sy, lg terharu...n skaligus hub ngan rakan maya makin kamcing;)

mcm sy n dieyna la...eheheee

Kazman / Sue berkata...

sebenarnya semua tip diatas adalah hakikat berblogging... amalkanlah selalu insyallah berjaya... lagi satu... sambil berblogging sambil klik iklan rakan2x blogger... dapat pahala free tanpa disedari...

hamzah ian berkata...

btl, shoutbox kena buang..
pastu BW kat blog lain sambil komen kat blog lain.

segmen tu seminggu sekali cukup lah, jangan hari2 join pula.. hehe

Cik Anis berkata...

bagus wee wee

inazamri berkata...

info yg baik utk dikongsi2.Tq dieyna

Daddy Zuki berkata...

salam tumpang komen la. sy dah buat mcm tu tp x berhasil gak. tu yg sedih sgt2.

etuza berkata...

Asalam..dini petang.
Blog Pesona still letak sbox tu, cume cara hide. Saya suka sebab sekurang2 tempat kita nak kesan link jika ada tinggalkan jejak. Apapun,tetap ada yg tak best...sebab ada yg buat iklan2 macam2.
Betul terbaik ruang drop ulasan..
Deiyna ..teman blogger terbaik..

LYAfrina berkata...

wah... tips y bagus ni...

lya sama la macm aine ainun katakan... akan komen j kat mana2 blog .. komen dgn seikhlas hati... n.. sememangnya terharu.. kalo jejak kt terbalas.. cam lya terbatas skit nk bw waktu2 kerja.. biasa ambik masa lps ofis hour.. lps rht skjap.. smbil layan asya smbil bw.. n kalo x sihat.. mmg lya nk buka blog pon x larat.. cuma itu j la harap kwn2 blogger faham...

dyabunga berkata...

dya pun guna tips tu..cuma dya ada shoutbox je..hehe

Chic Na berkata...

tips yg bagus utk blogger baru cam sy. TQ Dieyna sudi share. :)

Arina Shamsul berkata...

wah..taniah kak,dengan usaha yang gigih..akhirnya membuahkan hasil sudah kan kak?hhi..tengok ni ada 11 suda blogger sejati.hihi

fizafantagirO berkata...

Happy Blogging =)

9n0L4 berkata...

kdg² perlu jugak shoutbox ni, sng info pape yg takde kaitan dgn entri. ;)

Karukord Jagau's berkata...

tips yang bagus :)

Tanpa Nama berkata...

I have read so many content regarding the blogger lovers except this paragraph is actually a
nice paragraph, keep it up.
Here is my blog post - free porno

Noor berkata...

bagus tips nih..bleh sy praktikkan..cantik blog ni..patut la pun..Mama Arina yg bikin header tu..apa pun dah follow blog nih..

Google+ Followers

Siapa saya??

Foto saya

Pengedar bebas SHAKLEE bagi kawasan PAKA, DUNGUN dan KEMAMAN. Penghantaran melalui POS ke SELURUH MALAYSIA
DAYANA BAHAR PENGEDAR BEBAS SHAKLEE BAGI KAWASAN PAKA, DUNGUN & KEMAMAN. PENGHANTARAN KE SELURUH MALAYSIA. HUBUNGI 019-2481068 UNTUK MAKLUMAT LANJUT