Selasa, 21 Februari 2012

Menulis Biar Ada Faktanya..

Sekarang ni macam- macam cerita keluar..
Sama ada benar ataupun sekadar khabar angin..
Medium penyampainya adalah majalah, surat khabar dan yang paling popular
BLOG

Cuma kadang- kadang jadi keliru
Berita yang belum tentu sahih dah dicanangkan
Terutamanya bab-bab produk makanan yang memang
dah sahih ada logo halal JAKIM dan dah sahih
barangan tersebut diperakui sah oleh JAKIM melalui laman webnya
Mangsanya.. PRODUK tersebut.

Gosip artis juga bertebaran..
Dari satu blog ke satu blog..
Sudahnya ..cerita itu fitnah semata..
Ada yang dapat pahala.. 
Kita??? Dapat apa??
Dosa.. Kena saman..
Fikirlah sendiri..

MENULIS BIAR ADA FAKTANYA
Ada ilmu yang boleh dikongsi
Lebih berfaedah rasanya
daripada menulis tanpa isi..

Sekadar pandangan peribadi... 
Korang berhak membuat pandangan sendiri..
Mungkin ada alasan tersendiri
Mana tahu kan??

Zaman sekarang : Mengumpat bukan lagi daripada mulut ke mulut..

19 Blogger Bersuara:

Deru Ombak berkata...

Assalamualaikum dieyna

Tepat sekali,, penulisan tanpa fakta yang sahih, pasti mengundang fitnah Dan tidak keadilan. :)

** terima kasih singgah Dan komen di blog akak.. Salam kenal juga.. :)

Dieyna berkata...

Malangnya.. yang bukan fakta itu juga yang mudah buat orang terpengaruh....

S..U..D..@..I..S berkata...

buat yang salah memang mengundang padah

ayu berkata...

saya setuju dengan pendapat anda!

Dieyna berkata...

Ye. tepat sekali

Dieyna berkata...

Thanks ayu.. sekadar pendapat peribadi daripada blogger amatur... hehe

Aine Ainun berkata...

Erm...betul...

Saya pun takut kalau tersilap..

Takpe2, blajar dr kesilapan...

YaYaNsMuM berkata...

Betul tuh..tp, yelah...nama pun manusia kan, kdg2 lupa.terima kasih kerana mengingatkan. :) Owh ye!Tadi Dieyna tanya pasal "latest entry" tu, camne nak buat kan? Dieyna pegi Design-tekan Add Gadget-tekan FEED-then, letak la url add Dieyna kat situ.Senang kan?Gud luck yer.:)

faiz fakhirin berkata...

kdg menulis dgn inspirasi sendiri best tuk baca..hehehe

faiz fakhirin berkata...

kdg menulis dengan fakta bleh membosankan pembaca...just a second opinion..hehe

Dieyna berkata...

Dah berjaya dah buat feed.. thanks yer

Dieyna berkata...

takpe.. pendapat setiap orang berbeza.. kadang- kadang kita boleh berjenaka berseloka.. cuma kadang- kadang isu yang mendatangkan fitnah yang lebih suka ditulis.. itu yang perlu dielak.. thanks singgah dan jadi follower yer..

LYAfrina berkata...

huhu.. sbb tu lebih baik mencoretkan sesuatu kat blog ni bkaitan diri sendiri jer... kan tersilap stulis ttg info2 lain... jd fitnah @ dh tbagi maklumat y salah lak..lebih suka cerita ttg anak..

Dieyna berkata...

Kadang-kadang kita terlalu teruja nak menulis, sampai tak sedar ada membuat kesilapan...

Dieyna berkata...

Betul dah tu.. Cerita hal sendiri terutamanya hal anak, konfirm tak jadi fitnah.. orang pun suka baca tentang keletah budak kecik.. hehe

SumeSakan berkata...

suka entry nih..harp x terjebak...hehehe..
Nway salam kenal dari saya....hehehehehehe

Sakura berkata...

betul... harap kita gunakan semua kemudahan pada sesuatu yang membawa kebaikan

Karukord Jagau's berkata...

saya suka cerita rekaan pendek...huhuuu cemana tu ?

Razif Mokji berkata...

bahaya

Google+ Followers

Siapa saya??

Foto saya

Pengedar bebas SHAKLEE bagi kawasan PAKA, DUNGUN dan KEMAMAN. Penghantaran melalui POS ke SELURUH MALAYSIA
DAYANA BAHAR PENGEDAR BEBAS SHAKLEE BAGI KAWASAN PAKA, DUNGUN & KEMAMAN. PENGHANTARAN KE SELURUH MALAYSIA. HUBUNGI 019-2481068 UNTUK MAKLUMAT LANJUT