Selasa, 27 Disember 2011

Kebiasaan dalam Drama

Kita biasa tengok drama atau filem.. tak kiralah cerita melayu ke cerita Omputih ke, pasti ada sesetengah adegan yang biasa sangat kita lihat.. adegan tu kiranya macam adegan wajib ada, padahal kalau takde pun takpe kot...

Adegan Pertama
biasa kan tengok adegan macam ni.. adegan di meja makan...

Adegan Kedua

Adegan bilik tidur.. kalau dulu, adegan macam ni diharamkan sebab walaupun menjiwai watak hubungan antara kedua pelakon tetap bukan muhrim.. tetapi sekarang ni adegan begini berleluasa, tak kira cerita melayu ke cina ke india ke omputih ke.. mesti ada adegan mcm ni..
apa2 pun MATLAMAT TETAP TIDAK MENGHALALKAN CARA.. tak sesuai untuk tontonan umum..

Adegan Ketiga

Adegan berkemban.. kalau cerita mat salleh nak ada adegan mcm ni tak kisah sangat sebabnya dorang memang tak tahu malu n tak tahu hukum pun.. tapi yang kita patut kisah kalau adegan mcm ni dilakonkan oleh perempuan melayu yang sepastinya ISLAM.. :) sedih

Adegan Keempat

Adegan membeli- belah.. mesti ada, kalau dalam cerita itu orang kaya yang membeli- belah, mesti pergi shopping mall, bawak paper bag, keluar masuk kedai, kedai mahal2.. kalau cerita itu kisah orang miskin lak, ada gak adegan ni tapi keluar masuk gerai pakaian biasa je.. muka ala2 sedih sebab tak cukup duit nak membeli

Adegan Kelima
Adegan akhir yang saya nak kupas di sini ialah adegan dalam dapur.. dapur rumah ke dapur hotel ke mesti ada adegan ni kan..

Adegan2 yang dinyatakan di atas biasanya berlaku di dalam realiti kehidupan cuma ada yang boleh ditonjolkan dengan tidak sahaja.. setakat adegan makan, membeli dan memasak tu okelaa tapi kalau dah bab berkemban dan dalam bilik tidur tu.. takkan nak tonjolkan juga walaupun dalam realitinya ada.. fikir2 je laa...

6 Blogger Bersuara:

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail berkata...

dunt like adegan atas katil dan kemban tu. low minded class. wuwu~

Dieyna berkata...

memang laa..tapi adegan tu lah yang biasa ada.. mungkin untuk melariskan filem or drama mereka

NiKiHs@RuN berkata...

salam erkenalan,ikin pon xsuka bila adegan ranjang turut terselit dalam filem2 atau drama.kita yang tengok ni plak yang malu;(

Syuk Ry berkata...

huhu.. nice entry..

Dieyna berkata...

@NiKiHs@RuN kita memang malu tengok, tapi dorang macam mana eik.. takde ke perasaan tu... huhu

Dieyna berkata...

@Syuk Ry :) thanks

Google+ Followers

Siapa saya??

Foto saya

Pengedar bebas SHAKLEE bagi kawasan PAKA, DUNGUN dan KEMAMAN. Penghantaran melalui POS ke SELURUH MALAYSIA
DAYANA BAHAR PENGEDAR BEBAS SHAKLEE BAGI KAWASAN PAKA, DUNGUN & KEMAMAN. PENGHANTARAN KE SELURUH MALAYSIA. HUBUNGI 019-2481068 UNTUK MAKLUMAT LANJUT