Bismillahirrahmanirrahim..
Hari ni mood baik nak mencuba resepi. Dieyna cuba resepi adik chef cilik Danish Harraz. Tapi macam biasalah, bukan sepenuhnya ikut resepi. Dieyna guna bahan- bahan yang ada je..
Untuk kegunaan masa depan.. elok Dieyna tampal kat sini resepinya....
sumber : Danish Harraz
Bahan-bahannya :-
250 grams makaroni, direbus hingga lembut, toskan dan gaulkan dgn sedikit olive oil.
300 grams daging ayam kisar (Abang Danish guna fresh minced chicken dan boleh juga guna minced beef)
1 biji bawang besar, dicincang
1/2 biji Capsicum, dicincang
1/2 tin cendawan butang, dihiris
2-3 sudu besar rempah kari ayam
parutan cheddar cheese secukup rasa (boleh guna sharp cheddar, american cheddar, irish cheddar atau apa saja cheddar cheese kesukaan)
Sedikit garam
Caranya:-
Dalam bekas, satukan macaroni dan capsicum. Gaul rata dan ketepikan.
Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar bersama rempah kari sehingga naik bau. Kemudian masukkan ayam kisar, dikacau rata dan biarkan hingga ayam masak. Perisakan dengan garam secukup rasa. Kemudian masukkan campuran makaroni tadi dan digaul sebati. Tutup api dan pindahkan makaroni kedalam bekas.
Panaskan oven pada suhu 160°C. Sediakan baking tray dan gris dengan sedikit butter.
Bahan Untuk Custard:-
6 biji telur size besar
1 tin susu cair atau fresh milk
3 suduteh tepung gandum
1 suduteh gula
1 suduteh garam
Caranya:-
Dalam bekas, satukan bahan-bahan utk kastard dan diwisk hingga sebati. Kemudian tuangkan bancuhan kastard kedalam makaroni tadi dan kacau hingga rata. Tuangkan adunan tadi ke dalam baking tray dan ratakan. Taburkan parutan cheese. Bakar selama 20-30 minit atau sehingga masak. Sedap dihidangkan panas-panas😘 #ResipiDanishHarraz
Alhamdulillah, anak tunjuk ibu jari tanda best kat makanan ni.. Dieyna kena tunggu waktu berbuka petang karanglah baru leh merasa,,,,
Tiada ulasan:
Catat Ulasan