Khamis, 6 Julai 2017

Cuti kuarantin Penyakit Chicken Pox

Assalamualaikum...

Cerita yang Dieyna nak kongsi ni cerita dah beberapa bulan lepas berlaku. Baru je terfikir nak buat entri dalam blog ni. 

Awal bulan 3, Arissa dapat demam. Bukan demam biasa tapi demam nak keluar Chicken POX.... Suami keje luar... Jadi Dieyna kena handle masalah ini seorang diri. Doktor keluarkan surat pengesahan dan dengan surat ini Dieyna layak dapat cuti kuarantin. Alhamdulillah.

Kerani minta Dieyna isi borang khas untuk cuti kuarantin ini. Bilangan hari cuti kuarantin mesti di bawah sokongan majikan. Jika majikan luluskan 5 hari maka 5 harilah bercuti, memandangkan kondisi Arissa agak stabil maka Dieyna layak dapat 3 hari je cuti kuarantin tu. Mujur cuti bersambung dengan cuti hujung minggu. Lega lah sikit. Oh, Ya! Dieyna ambil keputusan pulang ke kampung. Kurang sikit tekanan menjaga anak sakit sorang- sorang kan.

Selang 2 bulan, Hannah pula dapat jangkitan. Dah lah tengah nak peperiksaan akhir tahun. Best part lagi, ayah diorang outstation juga. Maka, solusi yang sama dipilih, Dieyna bawa anak- anak balik kampung.

Sepanjang anak- anak kena penyakit Chicken POX, Dieyna cuba semua petua org tua. Sapu Batu kawi, mandikan dengan air daun semambu, dan mandikan dengan air oat. Alhamdulillah, berkesan untuk diorang.

Alang- alang dah bercerita berkenaan cuti kuarantin ni. Dieyna share sedikit prosedur mendapatkan kelulusan cuti  ni ye.

1. Apabila anak disyaki terkena penyakit berjangkit, seperti chicken pox, kuku tangan dan mulut dan penyakit berjangkit yang lain, bawalah anak tu ke klinik kerajaan atau swasta untuk dapatkan pengesahan doktor.

2. Doktor akan keluarkan surat pengesahan yang menyatakan anak kita terkena penyakit berjangkit dan memberi cuti sehingga lima hari tidak termasuk cuti hujung minggu.

3. Download borang cuti kuarantin. Dieyna ada lampirkan dalam link di bawah ni. Isi borang berkenaan.
BORANG CUTI KUARANTIN

4. Serahkan borang kepada majikan. Majikan akan memberi kelulusan bilangan hari cuti kuarantin tu. Kalau tak teruk sangat, cuti layak 3 hari je... Tapi kalau anak masih belum pulih, dapatlah maksima cuti 5 hari tu.

5. Dah lulus, maka berkurunglah anda di dalam rumah. Duk diam-diam jangan bawa anak pi bercuti pulak sebab dpt cuti tu.. Rawat anak di rumah n elakkan daripada membawa  mereka ke tempat ramai orang.

Sekian, terima kasih...

Google+ Followers

Siapa saya??

Foto saya

Pengedar bebas SHAKLEE bagi kawasan PAKA, DUNGUN dan KEMAMAN. Penghantaran melalui POS ke SELURUH MALAYSIA
DAYANA BAHAR PENGEDAR BEBAS SHAKLEE BAGI KAWASAN PAKA, DUNGUN & KEMAMAN. PENGHANTARAN KE SELURUH MALAYSIA. HUBUNGI 019-2481068 UNTUK MAKLUMAT LANJUT