Sabtu, 10 Jun 2017

DIY : Kitar semula tikar lama dan almari cube


Semalam sembang-sembang dengan rakan dalam whatsapp berkenaan dekorasi rumah. Kebetulan kawan Dieyna tu, Eza jual karpet patchwork jadi Dieyna mintalah ideanya untuk tikar bawah meja makan. Macam-macam design dia tunjuk, tapi Dieyna rasa macam tidak sesuai je nak letak patchwork tu. Bukannya apa, bawah meja makan kan dengan adanya kanak- kanak ribena mesti ada nasi, lauk pauk yang tumpah. 

Eza pun bagi idea, DIY semula je tikar RM10 tu kepada tikar yang nampak macam tikar mahal... Memang menarik sangatlah kan.. Dia pun tunjuk tikar yang dia dah selamat DIY kan.. memang mabeles... sekali pandang macam karpet IKEA padahal tikar biasa je hahaha

Jadi, ideanya.. beli je wallpaper sticker yang coraknya ala- ala Ikea nya rekaan. Maka, Dieyna ajak Eza pi IKEA PAKA (Personal Shopper tapi buat stok di rumahnya). Tak tunggu lama, berkenan corak dan terus balik ke rumah Eza. Gigih Dieyna bawa tikar lama tu ke rumah Eza hahaha. Maka, kerja- kerja pemasangan pun bermula......

Inilah tikarnya, tikar ABC
Tikar ni Dieyna beli masa Dhia Hannah kecik lagi.. Sekarang, gambarnya dah koyak-koyak, Nak buang rasa sayang, mujur Eza bagi Idea bernas tu..Susah juga nak memasangnya campur gangguan daripada kanak- kanak ribena. Walau pelbagai dugaan, akhirnya tikar siap dibalut.
Dah siap. 
Tikar bawah meja makan Eza tu pun hasil DIY nya lah tu. Dieyna cari corak tu dah takde di IKEA Paka. Jadi , ambil je yang mana ada. mujur cantik kan...? Cantik di mata kami lah hehe Balik rumah tak sabar-sabar terus letak bawah meja makan... hehe
Siap. Kos cuma RM25 + tikar lama.
Projek seterusnya, tukar almari pakaian anak, Dhia Hannah dan Dhia Arissa. Sebenarnya sebelum ni Dieyna belika almari bentuk cube kat diorang. Lama dah almari tu, lama- lama jadi reput dan nampak serabut je sebab pintunya xleh tutup rapat. Faham- faham jelah kan, diorang ambil pakaian sendiri. Kadang- kadang elok je, kadang- kadang ya ampun... berterabur. Ibunya pula bukannya rajin sangat nak kemas semula. Tunggu ada feel mengemas baru lah mengemas. Kalau tak , berserabai je baju2 diorang dengan keadaan pintu almari cube yang keuzuran tu. Faham kan betapa serabutnya mata memandang...

Jadi, Dieyna beli jelaa almari lain untuk diorang. Pejam mata je membeli di kala nak berhari raya ni. Tapi keserabutan mata perlu diatasi kan. Ada juga survey almari di kedai- kedai perabot berdekatan, tapi tak ada yang berkenan.Almari kartun yang besar sikit pun harga RM500++. Last sekali, jumpa yang berkenan di IKea Paka juga.. Almari tiga pintu Dombass.. Harga promosi katanya RM419.. Harga di Ikea sebenar mungkin murah lagi.

Almari cube tu Dieyna tak buang tapi Dieyna DIY jadi kotak simpan barang- barang mainan anak. Alhamdulillah, tidaklah berlaku pembaziran disitu. Bahagian yang reput buang jela. 

 Next projek.. deko bilik anak dara ni... hehe



1 Blogger Bersuara:

Google+ Followers

Siapa saya??

Foto saya

Pengedar bebas SHAKLEE bagi kawasan PAKA, DUNGUN dan KEMAMAN. Penghantaran melalui POS ke SELURUH MALAYSIA
DAYANA BAHAR PENGEDAR BEBAS SHAKLEE BAGI KAWASAN PAKA, DUNGUN & KEMAMAN. PENGHANTARAN KE SELURUH MALAYSIA. HUBUNGI 019-2481068 UNTUK MAKLUMAT LANJUT