Sabtu, 27 Mei 2017

Latih anak berpuasa....

Bismillahirrahmannir rahim,,,,

Tahun ni Hannah dah 7 tahun.
Sekejap je masa berlalu kan...
Maka, tahun ni baru Dieyna nak latih dia berpuasa.

Alhamdulillah, pagi tadi dia bangun bersahur dengan cemerlang. Siap makan nasi dan minum susu kurma. Malangnya, pukul 9 dia kata perutnya dah berbunyi.... Pukul 10 pagi bibirnya dah nampak pucat... memang setakat waktu itu sahajalaa dia berpuasa. Maka dengan rasminya pukul 10.30 pagi, dia dah berbuka..... Mak tak sanggup paksa dia memandangkan hari ni baru hari pertama ajar dia berpuasa.... Kita tgk esok pulak, sampai kul berapa dia boleh bertahan....

Nak ajar anak berpuasa, kita takleh paksa- paksa. Perut dia kena diberi latihan terlebih dahulu.. Dieyna ada juga jumpa perkongsian daripada laman web lain tips nak ajar anak berpuasa. Rata- ratanya menyuruh mak ayah latih ikut ketahanan perut anak- anak kecil.. Jangan dipaksa nanti mereka set dalam otak, ibadah puasa ni membebankan pulak.. Jadi, baik kita latih pelan2.... supaya diorang faham n rasa seronok berpuasa. TIPS di atas tu tertakluk kepada anak yang bawah umur 12 thn lah... kalau dah tua bangka, mmg kena paksa puasa jugak.

Selain berpuasa, yangg paling diutamakan.. LATIH anak- anak solat dahulu... Jangan salah konsep pulak... latih anak puasa sampai lembik tapi solatnya belum dilatih..PEringatan untuk diri sendiri juga...


1 Blogger Bersuara:

Liyana Anuar berkata...

tips berguna ni :)

sy dulu sekolah rendah selalu minum air sorok2..hehe :p

Google+ Followers

Siapa saya??

Foto saya

Pengedar bebas SHAKLEE bagi kawasan PAKA, DUNGUN dan KEMAMAN. Penghantaran melalui POS ke SELURUH MALAYSIA
DAYANA BAHAR PENGEDAR BEBAS SHAKLEE BAGI KAWASAN PAKA, DUNGUN & KEMAMAN. PENGHANTARAN KE SELURUH MALAYSIA. HUBUNGI 019-2481068 UNTUK MAKLUMAT LANJUT