Ahad, 8 November 2015

Apabila Laptop Rosak ...

Assalamualaikum dan selamat malam.....

Minggu ni minggu palling menyedihkan kerana laptop kesayangan yang dah berkhidmat hampir 8 tahun akhirnya terpaksa ku lepaskan jua... Bukan lepas jual tetapi lepas untuk tidak membaikinya lagi. Nak cari pengganti laptop dalam masa terdekat ini pun bukannya mudah. Kos mau mencecah RM 1k atau RM2k juga.

Sebelum ini, kalau laptop tu rosak , segigihnya saya hantar kat kawan untuk dibaiki. Tetapi rosak kali ini, bukannya tak boleh dibaiki dah tapi menurut kawan yang pakar bab- bab komputer ini baiki 3 bulan lepas tu rosak pulak. Membazir duit je kalau baiki. Saya sendiri google mengenai kerosakkan laptop itu, jawapannya sama BILA MOTHERBOARD ATAU CHIPSET ROSAK, tukar motherboard baru yang harganya boleh mencecah RM600 ++. Kalau pandai cari kedai yang murah oke lah

FIKIR PUNYA FIKIR... BIARLAH LAPTOP TU BERKHIDMAT SETAKAT INI SAHAJA....

Sedikit tips utk korang yg laptop rosak..
1. Kenal pasti kerosakan laptop tu terlebih dahulu. Banyak caranya.. salah satu tnya je encik google. Nak sahih lagi bawa jumpa pakar.. hehe

2. Risaukan dokumen2 yang korang simpan dalam laptop tu? Haha jangan risau dulu... in case bahagian yang rosak tu tidak berkaitan dengan hard disk maka dengan senang hatinya korang suruh je pakar tu keluarkan hard disk laptop korang. Kemudian, beli casingnya... Saya punya mcm ni
Tara... hard disk korang dah bertukar menjadi external hard disk. Kerja2 n dokumen korang masih boleh digunakan.

3. Sekiranya hard disk yg rosak maka jawapnya al fatihah je kat dokumen2  tu.

4. Sebagai lgkah sediakn payung seblm hujan...backuplh kerja2 korang tu di google drive. In shaa Allah selamat selagi google xbankrup haha

Apa pun saya abadikan gamabr laptop kesyg tu di sini... skang ni laptop ni dah tido senyap dalam beg. Pandang ke hadapan sekarang ni... tinjau laptop baru lalalala....

2 Blogger Bersuara:

Anisa Anuar berkata...

takpe,,dah sampai masa dah tu...beli yg baru ehh

Yana Libra berkata...

lama dah tu berkhidmat..hehe..boleh tukar baru dah :)

Google+ Followers

Siapa saya??

Foto saya

Pengedar bebas SHAKLEE bagi kawasan PAKA, DUNGUN dan KEMAMAN. Penghantaran melalui POS ke SELURUH MALAYSIA
DAYANA BAHAR PENGEDAR BEBAS SHAKLEE BAGI KAWASAN PAKA, DUNGUN & KEMAMAN. PENGHANTARAN KE SELURUH MALAYSIA. HUBUNGI 019-2481068 UNTUK MAKLUMAT LANJUT