Isnin, 23 Julai 2012

Kenangan : Puasa Aku Kau dan Dia hehe

Masuk bulan puasa ni, teringat semula zaman bujang dulu- dulu.. Zaman urus diri sendiri je.. Duduk pun  kat rumah bujang di Flat Taman Dato Senu, Sentul.. Uisshhh.. rindu sungguh kat zaman tu... 

Pinjam  gambo pak cik Google..
Di sinilah rumah bujang kami masa tu... Sekarang ni, dah cat baru dah..
Kami tinggal berempat masa tu... Dieyna dan seorang rakan serumah tu pulak memang kamceng sangat- sangat.. Dah macam adik beradik dah.. Keluarga pun dah saling mengenali... Hehehe memang sekepala... Sekarang ni dah terpisah dek jarak dan masa, dah ada keluarga sendiri kan.. Tambah pulak dia berada nun di Kuala Lumpur dan Dieyna pula di sini... Paka, Terengganu.. Memang payah nak berjumpa, bercakap telefon pun sekali sekala,,, Sibuk uruskan keluarga hehe tapi ingatan terhadapnya takkan pudar... Rindu Kak Ti ketat- ketat... 
Gambar Kak Ti sekeluarga hehe Curik dr FB dia haha
Kitorang ni sekolah berlainan sesi, kalau time bulan puasa.. waktu berbuka tu sendiri- sendiri.. Makan pun ikut suka hati.. juga sendiri- sendiri.. Ibarat kata, syahdu laa skit waktu berbuka tu... Huhu... Suasana syahdu syahdan tu bertukar havoc dan meriah pada waktu bersahur.. Hahaha kalau orang lain waktu bersahur, makan ala kadar je kan.. Tapi kami berbeza, waktu bersahur tu lah waktu yang kalau orang tengok macam bukan bersahur.. haha Meriah dengan nasi dan lauk pauknya.. Siap makan suka- suka hati tanpa rasa mengantuk.. Ibarat kata memang kenyang giler... Suasana bertambah meriah jika sahabat datang bertandang, Kak Cah.. Kak Cah ni ibarat penyewa part time rumah sewa kami.. hehe memang meriah kalau dia datang, kami suka suruh dia masak sebab dia rajin masak n makan.. Kak Cah selalu kata " Datang sini, tetamu pulak kena buat kerja... Tuan umah duk relaks" haha sayang Kak Cah muah muah
Kak Cah dan cucunda nya... Curik jugak dari FB dia

Ada satu kenangan kami yang sampai sekarang Dieyna ingat... Pasal bersahur laa... Ada seorang rakan serumah kami ni, Uyun namanya, Uyun ni pandai masak Asam Pedas Tumis Johor... Asam Pedas dia memang mantop laah.. Jadi, malam tu kami paksa dia masak asam pedas Tumis Ikan Patin untuk santapan waktu bersahur.. Tengah malam dia start memasak, kami pulak sakan menonton TB... Hehe biasalah dapur kecik mana leh masuk ramai- ramai, ketat... Tak ingat dah tido kul berapa.. Sedar- sedar, tengok jam dah kul 5.30 pgi.. uwa uwa... Tengok jadual, imsyak kul 5.40++.. huhu ada 10 minit, kalau tak makan asam pedas tu rasa ralat sangat... Maka, kami makan jugak walaupun dalam keadaan laju- laju.. mujur tak tercekik... Sedang elok, sudah makan n minum ... Azan kedengaran.. Alhamdulillah mujur sempat makan... Kalau tak pasti terliur... Hehehe

Sebenarnya banyak lagi kenangan puasa kami.. tapi cukuplah kat sini dahulu yer.. hehe Korang pun pasti ada kenangan ramadhan korang kan??? Share lah.. hehe kalau lucu boleh tumpang gelak sama hehe


29 Blogger Bersuara:

Cik Nur berkata...

tersenyum nur baca kenangan akak ni..seronokkan kalau di kenang2kan kembali..nolstagia nii.. :)

hari ni menu pe kak..? <---wahh..gopohnya nur..baru tghari dah tnya menu..kihkihkih..!

Deqla manjew berkata...

flat taman dato' senu??! haha.. deqla slalu ke sana masa zaman skolah..kwn deqla dok situ la..slalu study sama2 dgn dia kat rumah dia..pas tu nk blk tu, deqla ikot jln belakang..naik jambatan tu..pas tu trs ke jalan gombak..yg ada shopping complex nama galeria kalo tak silap..tggu bas kat situ..hihi...nape x penah jumpa akak eh? pelik jugak ni..hahahaha...mmg best zman dok ngan kwn2 kan..deqla penah merasa dulu..cuma sekjap je la..masa keje kat tol gmbk.. :)

~Sweet Honesty~ berkata...

kejam hakak yea..kalo lucu bole tumpang gelak skali.. kalo tak lucu, gelakkan jela sebab tak lucu..hohohooh..

lelamaisara berkata...

seronok kan bile teringat kenangan lame...:)

dyabunga berkata...

dgr cite akak teringat kenangan masa sekolah asrama..huhu.

Mrs Velentine berkata...

hehehe...biasalah 2..

Falsya berkata...

penah gak kene mcm tuh gak..terlajak..hehe..

Si Matatajam berkata...

M pun dulu kerap gak tertinggal sahur..sedaq2 ja dah azan subuh. Hu hu.. Tapi bila dah kawin ni..awal2 lagi dah prepare untuk sahur... Tolong2 puding tu sedap sangat.. Tak bleh nak berhenti makan la...

Yumida berkata...

wah..kenangan menggamit rindu...
byk kenangan ramadhan ni..hehe..part2 pecah posa byk..kikikiki..segan i

izan mama mia berkata...

dok menyingkap kisah dulu mmg indah kan..

Chic Na berkata...

best kan kenangan puasa zaman belajar @ tinggal bujang. seronok bila terkenang. :)

Misz Mieza berkata...

Seronok bila ingat balik bulan pose sebagai orang bujang nih.. Kitorang ikut turn masak.. So, setiap orang mesti akan kena masak untuk berbuka & bersahur.. Adil.. Rindu plak kat ex-housemate umah bujang dulu..

Cik Aini berkata...

huhu
mmg la kak dieyna kalo teringat kenangan zmn dulu2.
zmn dok asrama,zmn dh start kj tggl kat umah sewa..mcm2 la mmg hapening sgt time :)

ieedaz @ mama_isha berkata...

Betul tu, kenangan terindh mmg sentiase terpahat dihati.. wah kena ade part2 la kenngan pasni :-)

aReLaN berkata...

hahahaha...adoiyai.lenkali jangan la tdo lambat sgt bulan puasa ni.kang terlajak cam saya.mulalah seksa menahan nak puasa.wuuuu

9n0L4 berkata...

mmg byk memorinye zaman berpose time bujang. seludup rice cooker wat masuk hostel. hehe.

are_lin@yu berkata...

wahh kenangan tu..nasib baik sempat makan dear..hehe..salam 4 ramadhan dear ;-)

YaYaNsMuM a.k.a YM berkata...

Seronok baca kenangan Dieyna...:)YM pulak tingat kenangan zaman2 bujang-bujangan dolu2..hehehe

LYAfrina berkata...

kenangan terindah...itulah..bila baca ni lya pon tringat msa zaman duk seremban.. time memasak x mnjdi la... & mcm2 lagi

Fariz Reza [FR] berkata...

kak dieyna selamat berpuasa juga tau >.<

Rohani Hashim berkata...

singgah copy banner, hehehe baru je nak mula mahap yer ;)

Wanieys berkata...

kenangan tu masa zaman bujang2 dulu hihihi...salam ramdhan untuk kak dieyna dan family :))

kinara kinatara berkata...

salam ramadhan aKak...hehe...

wan nurul hezrina berkata...

memang banyak sebenarnya kenangan masa zaman2 bujang..nurulpun paling suka makan asam pedas..memang sedap n dah terliur dah nie..

etuza berkata...

seronok..terasa ada sesuatu nak kongsi lah perihal puasa etuza dahulu. ada yang mengusik menggamit memori.

Nadia Elena berkata...

comel la spek budak kecik ni..hohoh!

Cinta Misteri berkata...

Perghhhh...makan asam pedas laju-laju. boleh tersedak2 tue tau. Nasiblah kannnn...dah bangun lambat nak buat camner. kalau tak buat berbuka lah lauk tue. CiM JOHOrian, asam pedas tue dah jadi macam makanan asasi dahhhh, mesti nak kena ada dalam seminggu tue. hehehe

Syok ingat kenangan lalu. CiM nak join segmen, tapi tunggu habis exam boleh?

izz iizza berkata...

seronok bila terkenang kenangan lama kan..:)

C'Jai berkata...

Rezeki nak makan asam pedas....tetap sempat walau dah hujung2 waktu...hehe..

Google+ Followers

Siapa saya??

Foto saya

Pengedar bebas SHAKLEE bagi kawasan PAKA, DUNGUN dan KEMAMAN. Penghantaran melalui POS ke SELURUH MALAYSIA
DAYANA BAHAR PENGEDAR BEBAS SHAKLEE BAGI KAWASAN PAKA, DUNGUN & KEMAMAN. PENGHANTARAN KE SELURUH MALAYSIA. HUBUNGI 019-2481068 UNTUK MAKLUMAT LANJUT