Ahad, 26 Februari 2012

Mandi Malam : Mitos dan Fakta

Serius!!
Sebelum tidur, tak kira pukul berapa pun
Dieyna akan mandi dahulu..
Badan terasa segar tidurpun lena
Orang dulu- dulu kata
Mandi malam tak elok untuk kesihatan
Boleh mendatangkan banyak penyakit
Terutamanya penyakit yang berkaitan dengan sistem pernafasan.

Ada kawan Dieyna berkata,
Mandi selepas pukul 8 malam hingga 12 tengah malam
Yang boleh memudaratkan .

Faktanya :

Mandi malam menggunakan air suam boleh membantu membuka liang- liang roma dan seterusnya boleh menghilangkan toksin dalam badan.
Sekiranya stress, mandi menggunakan air yang sejuk boleh membantu mengurangkan rasa
stress tersebut.
Mandi malam juga boleh membantu melegakan sakit otot dan juga membantu usus berfungsi dengan baik.
rujuk sumber ini yer

p/s : Kalau badan rasa tak best, macam mana nak tidur... hehe :)))

5 Blogger Bersuara:

Aine Ainun berkata...

ada pula yang kata x elok, brisiko nk kena paru2 berair antaranya. såya pun x sure, tp mmg x mandi mlm mlainkn situasi terpaksa.

x sejuk ke diena? kalo kt sini, air sentiasa sejuk, pg ptg, siang malam. huhu...

LYAfrina berkata...

rsa dulu pnah gak tbaca..kalo mndi mlm blh mguji kekuatan jantung kt.. tp jgn la setiap mlm kot... sekali skala.. tp klo mndi mlm..mmg bdn trsa sgr sgt kn

waniemardhiyahna berkata...

Maybe bole kut mandi mlm tp after jam 12.mama saya ckp doktor prnh pesan ngan dia klu nak mndi mlm jgn mandi lps jam 8 and sblm jam 12 mlm sbb bole bg effect dgn ptahanan bdn dan pernafasan.tp mcm ada benarnya jgak la sbb saya klu da mndi slps jm 8 even pkai air suam pun mcm mudah je angin masuk bdn.mybe dpends ngn body msg2 jgakla.

>> saya pun x selesa klu tidur x mndi :-)

izyantyPersonalTaste berkata...

rajin mandi malam gak, tapi air sejuk.

Deru Ombak berkata...

Assalamualaikum Cikgu.

Kakya mandi malam sokmo... Bangun solat tengah malam mesti mandi,,, segar.. :)

Google+ Followers

Siapa saya??

Foto saya

Pengedar bebas SHAKLEE bagi kawasan PAKA, DUNGUN dan KEMAMAN. Penghantaran melalui POS ke SELURUH MALAYSIA
DAYANA BAHAR PENGEDAR BEBAS SHAKLEE BAGI KAWASAN PAKA, DUNGUN & KEMAMAN. PENGHANTARAN KE SELURUH MALAYSIA. HUBUNGI 019-2481068 UNTUK MAKLUMAT LANJUT