Halaman

Isnin, 9 Ogos 2010

Penyimpanan Stok Makanan


Salam untuk semua para suri rumah tangga.. yang bukan suri rumahtangga pun boleh timba ilmu sekali untuk akan datang,, Kaum Adam pula boleh sampaikan panduan ini kepada isteri2 ataupun awek2 masing-masing yer..
Berikut diberikan beberapa panduan untuk memastikan kualiti makanan di dapur terjaga...


1. Pastikan kedudukan bekas makanan sentiasa diubah. Buat sistem giliran iaitu barang belian yang lama digunakan terlebih dahulu.


2. Bahan makanan dalam botol yang telah digunakan mempunyai tempoh masa tertentu, pastikan baca label dan arahan spesifik yang terdapat pada botol tersebut.


3. Jangan simpan herba dan keluarga kekacang di dalam botol yang lutsinar (balang kaca lah maknanya). Ini kerana, cahaya yang menembusi balang boleh merosakkan strukturnya sama ada warna mahupun rasa.

4. Makanan yang di dalam plastik perlu dimasukkan di dalam bekas kedap udara untuk lebih bertahan lama.

5. Makanan di dalam tin perlu dihabiskan terus, jangan simpan dah.

6. Paling penting, tengok tarikh lupa makanan dalam tin tersebut..

Tiada ulasan:

Catatan Popular