Jumaat, 7 Julai 2017

Petua : Jamu Kunyit Homemade

Bismillahirrahmanirrahim


Dalam gelas atas tu.. ada air... bukan air teh limau tau tapi air jamu. Dieyna buat sendiri minggu lepas selepas jumpa berkenaan jamu kunyit ni dalam facebook. Kononnya nak menjaga kesihatan dalaman kan dan kebetulan manjakani yang Ayu Aris hadiahkan hari tu ada lagi. Maka, berketung ketanglah Dieyna di dapur. 

Bahan- bahannya mudah je.

Halia.. Dieyna letak halia besar bas, boleh buang angin2 puting beliung dalam badan kononnya tapi kesannya air jamu ni pedas desip hehehe... apa pun still boleh minum. Dieyna letak dalam 3inci halia. amik kau... 

Kunyit  ~ Banyak khasiat jugak. Antaranya boleh mengecutkan rahim dan ada lagi khasiat lain. Kalau google tau lah hehe. 2 inci halia digunakan.

Manjakani ~ Femes dalam kalangan kaum hawa ni. Khasiatnya kena google jugak. Sebiji je Dieyna guna.

Ketiga- tiga bahan di atas direbus dengan 2 cawan air. Anggaran hingga semua bahan di atas lembut dan air tinggal anggaran secawan. Bolehlah diangkat dan diblender hingga lumat. Elok blender semasa air rebusan tu suam- suam kuku. Tapi masa Dieyna buat baru ni, terus je blender haha bahagian kurang kesabaran namanya.

Selepas dikisar halus, air tu ditapis guna penapis teh. Hampasnya tu boleh digentel2 buat jamu untuk telan. Jangan dibuang. Sayang tau.... Air campuran tu direbus semula. Kali ni masukkan air asam jawa dan gula melaka. Rebus hingga mendidih. Tuang air dalam cawan dan letak dalam peti sejuk. Minum sejuk-sejuk sangatlah menyamankan... 

Cubalah korang buat... Ramai kata badan jadi ringan. dan baik juga untuk rahim kita. Dieyna baru dua kali minum jadi kesannya belum nampak banyak lagi. Yang Dieyna perasan, mudah buang angin haha rasa lawas je .... haha

Oh, ya.. minuman ni tak boleh minum setiap hari tau. Minum seminggu 2 kali atau pun 2 minggu sekali je. Minum pun bukannya sampai segelas besar. Minum separuh  cawan tea tu je. Jangan lupa minum air masak banyak- banyak.

Khasiat bahan- bahan yang digunakan korang boleh lihat dalam link di bawah ye. 




Korang boleh klik lah link- link ni ye.. Dieyna malas nak copypaste entri diorang... hehe memandangkan ilmu dia bagi secara percuma maka elok juga Dieyna panjangkan ilmu diorang tu melalui entri ni. Kurang-kurangnya up juga trafik ke blog diorang walaupun tidak banyak. hehe maklumlah blog Dieyna ni blog picisan je... hehe yang berminat nak cuba.. selamat mencubanya ye.. Bahan hanya dari dapur anda untuk kesihatan dalaman...

1 Blogger Bersuara:

Tanpa Nama berkata...

Boleh try ni

Google+ Followers

Siapa saya??

Foto saya

Pengedar bebas SHAKLEE bagi kawasan PAKA, DUNGUN dan KEMAMAN. Penghantaran melalui POS ke SELURUH MALAYSIA
DAYANA BAHAR PENGEDAR BEBAS SHAKLEE BAGI KAWASAN PAKA, DUNGUN & KEMAMAN. PENGHANTARAN KE SELURUH MALAYSIA. HUBUNGI 019-2481068 UNTUK MAKLUMAT LANJUT