Selasa, 29 Disember 2015

Projek Letusan Gunung Berapi Di Rumah

Bismillahirrahmanirahim...

Aktiviti yang bakal saya kongsikan kali ini sangat mudah. Hanya memerlukan bahan-bahan yang berada di dapur sahaja. Projek Letusan Gunung Berapi .. bunyi macam hebat je kan???

Sebenarnya, projek ni last minit terlintas di fikiran. Anak sedara sibuk request buat aktiviti untuk dibuat. Masuk web pinterest dan jumpa idea perkongsian menggunakan soda bikarbonat. So, apa lagi terus masuk dapur sediakan bahan2.

Bagi membentuk gunung berapi, saya menyediakan doh homemade tanpa perlu dimasak. Doh ini benar2 simple penyediaannya iaitu hanya menggunakan Gandum, air panas dan pewarna makanan.

Bagi eksperimen letusan pula, saya gunakan bahan berikut :-

Soda bikarbonat
Sabun serbuk
Pewarna makanan (  tapi saya xguna sebab guna berapi tu dah berwarna-warni diorang kerjakan)
Cuka.

Caranya mudah sahaja.
Saya potong botol mineral dan anak2 balut botol tersebut dengan doh dan dibentukkan seperti gunung. Dengan menggunakan pewarna makanan dan jari jemari, mereka warnakan gunung berapi tersebut..

Bagaimana eksperimen dijalankan?

Masukkan sabun serbuk, soda bikarbonat dalam bekas mineral yang dilitupi doh td. Kemudian, curahkan sahaja cuka ke dalamnya. Tunggu tindak balas antara cuka dan soda tadi...Teruja sangat apabila melihat cairan gabungan tu mula.meninggi dan seterusnya mengalir di atas replika gunung berapi tadi...


Lepas ni nak try buat replika gunung menggunakan surat khabar pula. Dengarnya hasilnya lagi menakjubkan....


Oh ya... ni ada satu lagi resepi yang dikongsi oleh rakan Fb saya... Nurul Farahana..xtry lagi resepi ini...

It's wizard's brew 

RAINBOW WIZARD’S BREW!

Ingredients:

Baking Soda

Liquid Watercolors

or Food coloring

Glitter

Dishsoap

Vinegar

Glass jar

Small plastic containers

Tray

Instructions:

Fill the jar halfway with vinegar, then add a few drops of one color of liquid watercolor/food coloring and some glitter. Squeeze in some dish soap, stir, and place the jar on a tray. Now have your child add in a heaping teaspoon of baking soda, stir again, and watch the foaming begin! The soap makes it foam rather than fizz. To keep the reaction going continue adding baking soda and vinegar when the foam starts to slow. To make it change colors, add a tablespoon of vinegar mixed with one color of liquid watercolor/food coloring every so often. Make sure to dump the colored vinegar into the center of the brew

SELAMAT BERAKTIVITI YE...

0 Blogger Bersuara:

Google+ Followers

Siapa saya??

Foto saya

Pengedar bebas SHAKLEE bagi kawasan PAKA, DUNGUN dan KEMAMAN. Penghantaran melalui POS ke SELURUH MALAYSIA
DAYANA BAHAR PENGEDAR BEBAS SHAKLEE BAGI KAWASAN PAKA, DUNGUN & KEMAMAN. PENGHANTARAN KE SELURUH MALAYSIA. HUBUNGI 019-2481068 UNTUK MAKLUMAT LANJUT